Doorgaan naar artikel

Cumela komt met e-learning veilig trekkerrijden

<em>Foto: Matthijs Verhagen</em>

<em>Foto: Matthijs Verhagen</em>

Om het aantal verkeersongevallen te helpen verminderen, lanceert Cumela Nederland de e-learning ‘Veilig rijden met (land)bouwvoertuigen’.

De brancheorganisatie voor loonwerkers heeft deze online vorm van educatie in samenwerking met de sociale partners FNV, CNV en HZC ontwikkeld en met geld van Colland arbeidsmarkt gerealiseerd. In de oude mengvoerfabriek van CHV in Veghel zal na de ledenvergadering van Cumela de e-learning-tool woensdag 30 maart worden gepresenteerd.

Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

Aanleiding voor het ontwikkelen van deze e-learning was het rapport uit 2010 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ‘Verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen’. Hierin werd geconstateerd dat de verbetering van de verkeersveiligheid van landbouwvoertuigen achter blijft. Volgens de onderzoeksraad zorgen landbouwtrekkers en zelfrijdend werkmaterieel jaarlijks voor gemiddeld 16 doden en 100 gewonden bij verkeersongevallen.

Om dit terug te dringen zijn er destijds in het rapport aanbevelingen gedaan. Een daarvan was: zorg voor permanente opleiding en voorlichting voor de gebruikers van (land)-bouwvoertuigen, gericht op het veilig gebruik van de voertuigen op de openbare weg (met name bewustwording van de risico’s voor andere verkeersdeelnemers). Bijna 6 jaar later is hier nu invulling aan gegeven.

Goede aanvulling op T-rijbewijs

Volgens Erna Berends, teamleider bedrijvenadviseurs Cumela Nederland, is deze e-learning een goede aanvulling op het T-rijbewijs. “De tool is vergelijkbaar met mestgassen.nl dat gemaakt is naar aanleiding van het dodelijk ongeval in Makkinga. Die tool is een groot succes geworden. De e-learning veilig rijden met (land)bouwvoertuigen komt in ons cursusaanbod. We kijken in de cursus via Google maps naar knelpunten in de buurt. En met de e-learningtool, discussie en interactie willen we tot een veiliger situatie komen.”

De tool zal vrij voor iedereen toegankelijk zijn.

Beheer
WP Admin