De Ctgb is aansprakelijk voor schade aan zachtfruit dat niet behandeld had mogen worden met het middel Scelta, maar wel in het gebruiksvoorschrift van Ctgb stond.
De teler gebruikte het middel in zijn bramenteelt volgens de wettelijke gebruiksvoorschriften in de toelatingendatabank van het toelatingsautoriteit Ctgb. Telers worden altijd geacht deze databank te raadplegen voor gebruik, omdat gebruiksvoorschriften kunnen veranderen.
Veiligheidstermijn van één dag in de tabel
De teler had met zijn teeltadviseur overlegd dat een ander middel niet goed genoeg werkte tegen spint in zijn gewas. Voor Scelta stond op de Ctgb-website bij bramen dat de veiligheidstermijn 1 dag bedroeg, wat betekent dat de bramen één dag na het spuiten van het middel geoogst mogen worden. Die termijn was een fout, omdat het middel pas na de laatste oogst mag worden toegepast. Onder die tabel had Ctgb die laatste melding wel gedaan, maar de teler had het anders geïnterpreteerd omdat er een veiligheidstermijn van één dag in de tabel stond. De teler dacht dat bedoeld werd na elke tussenoogst.
Schade vaststellen
De teler is daarmee op het verkeerde been gezet, vindt de Rechtbank Gelderland. Ctgb heeft een hoog zorgvuldigheidsprincipe in te vullen, stelt de rechter. De belangen van de teler zijn groot. De teler voerde de bespuiting uit op 2 hectare bramen, waarmee de oogst van deze planten gelijk onverkoopbaar werd. Er mogen immers geen resten van het middel op de vruchten zitten.
Over de schade van de teler is de rechter nog niet voldoende ingelicht. Uitgaan van een jaaroogst van 80.000 kilo is volgens de tegenpartij niet juist, omdat de teler een spintprobleem had. De rechter wil in twee volgende zittingen de schade vast stellen.