Doorgaan naar artikel

Crisisoverleg corona: hoe komen telers aan arbeid?

De afhankelijkheid van de tuinbouw van arbeidsmigranten uit EU-landen als Polen kan tijdens de coronacrisis voor ernstige knelpunten zorgen.   Foto: Koos Groenewold

De afhankelijkheid van de tuinbouw van arbeidsmigranten uit EU-landen als Polen kan tijdens de coronacrisis voor ernstige knelpunten zorgen. Foto: Koos Groenewold

De speciale Taskforce Arbeid van LTO Nederland komt vanmorgen voor het eerst bij elkaar in crisisoverleg. Dat vanwege de arbeidsproblemen door het coronavirus.

In de Taskforce Arbeid zitten de specialisten van de landelijke en sectorale organisaties en van LTO Arbeidskracht. Dit weekend gingen de grenzen van Polen dicht vanwege het coronavirus. Veel Poolse medewerkers hebben daarom het zekere voor het onzekere genomen en zijn terug naar huis.

Ook is de verwachting dat de Polen nu thuisblijven, die eigenlijk de komende weken naar Nederland zouden komen voor de in omvang groeiende werkzaamheden in de glasgroente en in de ook al vroeg op gang komende aspergeoogst.

Arbeidspool creëren waar teler beroep op kan doen

“We bespreken vanochtend op welke manier we telers kunnen helpen om toch alle arbeid aan hun teelten rond te kunnen krijgen”, vat Peter Loef van Glastuinbouw Nederland samen.

Dat zou de vorm kunnen krijgen van een arbeidspool, waar telers een beroep op kunnen doen. Het oogsten van groente en fruit en en het nodige sorteer- en verpakwerk om de lege schappen in de supermarkt aan te vullen, zal daarbij wellicht prioriteit krijgen.

Voedselketen vitale sector

Daarbij is nog niet helemaal expliciet duidelijk wat de status is van de primaire productie. De voedselketen staat wel op de lijst van vitale beroepen en die keten begint bij de boeren en tuinders. Het ligt derhalve voor de hand dat de land- en tuinbouw met voorrang een beroep zou moeten kunnen doen op beschikbaar arbeidspotentieel.

De aspergeoogst, maar ook die van glasgroenten, komt al op gang. - Foto: Stan Verstegen

De aspergeoogst, maar ook die van glasgroenten, komt al op gang. – Foto: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin