Doorgaan naar artikel

Crisis bij afzet ijsbergsla houdt aan

De gevolgen van de Ehec-crisis doen zich voor ijsbergsla nog steeds gelden.

Het dieptepunt qua prijsvorming is gelukkig wel achter de rug.

De prijzen voor ijsbergsla zijn de afgelopen weken weliswaar wat aangetrokken, maar zitten met 2,50 tot 2,80 euro voor de 10’ers nog steeds onder het niveau van de kostprijs. Dat komt door het geschade vertrouwen van de consument in het product en de achterblijvende export. De vraag van Spanje naar ijsbergsla is momenteel heel laag. De verwachting is dat er in de komende weken qua vraag en prijsvorming weinig zal veranderen. Mogelijk dat de prijsvorming vanaf de tweede helft van augustus wat zal gaan aantrekken, als de vakanties weer achter de rug zijn, maar ook daaromtrent zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Wellicht dat de voorspelde slechte weersomstandigheden voor de komende weken daaraan een positieve bijdrage kunnen leveren door een verlaagd aanbod. Kwalitatief is ijsbergsla gedurende het hele seizoen tot nu toe van goede kwaliteit geweest, zonder noemenswaardige problemen.

Verkoper René Vissers van Valstar omschrijft de exportmarkt als ‘dramatisch’. “De export is voor ons bedrijf de belangrijkste markt. De contracten die we hebben afgesloten lopen wel gewoon door en dat is netjes van onze afnemers, want die hebben in de huidige marktsituatie goedkopere alternatieven. Maar op de vrijde markt is er momenteel meer aanbod dan vraag, omdat de consumptie als gevolg van Ehec gedaald is. Je merkt dat in alle marktsegmenten, zowel bij de retail als bij de snijderijen. We hebben geprobeerd om redelijke bodemprijzen te hanteren, maar als je dat doet verkoop je niets meer. De retailers kunnen momenteel tegen zulke lage prijzen inkopen dat ze geen enkel handelsrisico lopen.”

Teler William Vergeldt in Tienray ziet voor de rest van het seizoen de situatie niet meer echt verbeteren. “De binnenlandse afzet gaat nog wel, maar de export staat op een heel laag pitje. Zuid-Europa neemt bijna niets af en ik zie dat niet zo snel veranderen. Er wordt zo’n 30 tot 40 procent minder ijsbergsla gegeten sinds Ehec, maar die kroppen zijn ondertussen wel geteeld. Dat is dus een ongezonde marktsituatie.” Al met al spreekt Vergeldt nu al van een ‘verloren seizoen’. De maatschap Vergeldt hanteert een bodemprijs waaronder ze geen ijsbergsla verkoopt. “Als de prijzen nog lager zijn, kun je er beter de frees inzetten en dat hebben we op momenten ook gedaan.”

Zijn collega Ernst Granneman in Middenmeer heeft iets meer hoop. “De vraag zal zeker niet inzakken, maar of die gaat toenemen weet ik niet. Als je spullen goed zijn, kun je ze in ieder geval verkopen, maar dat zou dan wel moeten tegen prijzen die bóven de kostprijs liggen.” Hij oogst in juni standaard al enkele jaren minder ijsbergsla, omdat de ervaring hem leerde dat in die periode de prijsvorming vaak minder is.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin