Courgetteprijs trekt eindelijk wat aan

27-09-2016 | Laatste update op 15-09 | |
Courgetteprijs trekt eindelijk wat aan
Courgetteprijs trekt eindelijk wat aan

De dagprijs van courgette stijgt sinds eind vorige week eindelijk. Gisteren noteerde BelOrta 22 cent voor de groene en 29 cent voor de gele courgettes (14x) uit de kas. De grovere groene (12x) brachten gemiddeld 17 cent en per stuk op.

Met uitzondering van een korte periode in de eerste helft van augustus lagen de prijzen de hele zomer op een bijzonder laag niveau. “De prijzen van courgette zijn de hele zomer slecht geweest. De huidige prijzen gaan het verlies van deze serreteelt niet meer goed maken”, zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta. Oorzaak voor de slechte prijzen is het enorme aanbod. “Door een aantal goede jaren is er overal in West-Vlaanderen veel meer vollegronds-courgette gezet dan vorig jaar.” Daar komt bij dat het al lange tijd uitzonderlijk warm is waardoor de producties hoog zijn. Door het gunstige weer was er ook geen prijsverschil tussen het kas- en vollegrondsproduct. “Wanneer het weer gunstig is, zijn de vollegrondscourgettes minstens zo goed van kwaliteit. De huidige rassen zijn aardig bestand tegen wind- en schuurschade.” De gele courgettes komen wel grotendeels uit de kas omdat ze gevoeliger zijn voor wind- en schuurschade. Maar de prijsvorming liep tot nu toe niet ver uit de pas van de groene courgette.

Productie daalt snel

Vanaf week 34 tot begin week 38 hebben de prijzen van groene courgette constant onder een dubbeltje per stuk gelegen. In de loop van vorige week begon de prijs te stijgen. Bij BelOrta werd vorige week woensdag de grens van 20 cent gepasseerd, in Nederland lag de indicatieprijs toen rond 17 cent voor de groene en 25 cent voor de gele courgettes (14x). Deze week is dat nog wat verder gestegen.

De stijging van de prijzen is volgens Vuerinckx te verklaren uit het temperen van de aanvoer. “De dagen worden korter en de producties nemen geleidelijk af. Daarbij komt dat het aanbod uit Spanje tegenvalt in kwaliteit.” Ook courgetteteler Bert Doelman in De Lier ziet de productie snel afnemen. “Twee weken geleden haalden we nog 3 stuks per vierkante meter per week. We gaan deze week bijna naar de helft. Maar de prijsstijging van nu is het verschil tussen slecht en matig. Vorig jaar zaten we de hele zomer en najaar op een veel hoger niveau.” Vooral voor de gele verwacht Doelman nog wel een verdere stijging in de komende weken. De eerste gele courgettes uit Israël zijn al aangeboden, maar met de huidige prijzen is het transport van € 1,50 per colli een te grote barrière.

Hoge virusdruk in Spanje

Voor de groene courgette is de prijsvorming moeilijker te voorspellen. Veel zal afhangen van het Spaanse aanbod. Uit Almería komen meldingen van grote problemen met het zogenaamde ‘New Delhi’-virus in de nieuwe courgetteteelt. Dit virus kan enorm huishouden en tot grote productie- en kwaliteitsverliezen leiden, zo bleek twee seizoenen geleden. Afgelopen seizoen leek het virus, dat door de Bemisia-wittevlieg wordt overgebracht, redelijk onder controle te brengen door de kassen hermetisch af te gazen. Maar in de vroege plantingen is vanwege de hitte is veel ventilatie nodig. Bovendien is er steeds meer overlap van de seizoenen waardoor de wittevlieg in de zomer aanwezig blijft in de productiegebieden. Andrés Góngora, de secretaris van telersorganisatie Coag in Almería, raadt de courgette- en tomatentelers aan een uitgebreide gewasverzekering af te sluiten vanwege het hoge risico om in de problemen te komen door virussen die door Bemisia worden overgebracht, valt te lezen in het blad FHAlmería van september.

Nog meer prijzen

De prijs van courgette op de veilingen in Almería vertoont een lichte stijging. Gisteren werd gemiddeld 22 cent per kilo betaald, 2 cent meer dan het gemiddelde van vorige week en 4 cent meer dan de gemiddelde prijs van week 37. Vorig jaar was de veilingprijs in Almería twee maal zo hoog.

In de Nederlandse supermarkten zijn er deze week weinig aanbiedingen van courgette. Dirk biedt 2 courgettes aan voor €0,79 en Vomar 2 voor €1,00. AH claimt de laagste prijs (exclusief acties) met €0,61 per stuk.

Stel uw eigen prijsvergelijking samen op deze pagina

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer