Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Het is geen weer voor courgette’

“Het weer hè, dat is het grote probleem”, stelt John Reijnders in Castenray. “De vruchtzetting laat te wensen over omdat het te koud en te nat is. Dit is geen weer voor courgette. Er ontstaan smetjes op de vruchten, er is sprake van wat vruchtvuur en de druk van schimmels neemt toe. Eigenlijk van alles wat dus.”

Schimmels in opkomst
Tegen vruchtvuur behandelde Reijnders einde week 34 met Flint, ook vanwege de voorspelde weersomstandigheden. Daar werd Nimrod bijgevoegd om de druk van echte meeldauw in bedwang te houden. “Ik ga dat eind deze week nog een keer herhalen”, aldus Reijners vorige week woensdag. Ook valse meeldauw is in opkomst, maar daartegen zijn in courgette geen middelen toegelaten.
Bij de buien die rond Castenray vielen zat één keer ook heel kort hagel. “Het was maar heel eventjes, dus we hebben geluk gehad, maar nu kom je toch wel wat vruchten tegen die hagelschade vertonen.”

Niet de productie
Voor de vruchtzetting staan er sowieso bijen bij de percelen. Het inzetten van hommels werd in overweging genomen, maar de tijd ontbrak om die in te zetten. De productie valt vanaf half juli eigenlijk al tegen, sinds de weersomslag. “We halen de productie van voorgaande jaren zeker niet.” En in tegenstelling tot wat je dan zou verwachten, maakt de prijsvorming dat niet goed. “Nee, in de loop van augustus was het nog redelijk, maar nu kan ik er geen touw meer aan vastknopen. De ene dag is het 4 cent voor de 14’ers en de andere dag 20. Het fluctueert enorm, maar het is allemaal te weinig om de lagere productie te compenseren.”

Bemesting en rassen
Reijnders strooide 300 kilo patentkali rond de bloei, net voor de zware buien. “We hebben het niet gehaald om dat overal te doen en morgen of overmorgen wil ik nog magnesamon strooien, maar ook daarvan is het de vraag of dat (overal) gaat lukken. Ik had dit al eerder in de planning, maar toen ging dat zeker nog niet.”
Reijnders teelt Dugna, Mirza, Quint, Vitulia en Primula. “Ja, een heel scala. We zijn aan het zoeken welk ras in de herfst het beste voldoet. Met de rassen Cora en Tosca kom je in die periode niet weg. Die krijgen sneller last van virus of zachte vruchten. We zijn net met de oogst begonnen, dus over de rassen die er nu staan, kan ik nog geen zinnig woord zeggen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Reijnders

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin