Doorgaan naar artikel

‘Courgette op substraat was best even wennen’

Voor Bert Doelman is dit het tweede jaar dat hij courgette op substraat teelt. Vorig jaar startte de teelt al vijf weken na de overdracht van het nieuwe bedrijf in De Lier. Nu heeft hij een rustiger start gemaakt. Op 1 en 3 februari plantte hij 0,5 hectare groene en even veel gele courgettes. Een week later volgt de afdeling van 1 hectare met alleen groene courgettes.

“Van gele courgettes is de markt snel verzadigd, dus daar moet je niet te veel van hebben staan. De groene zijn van het ras Bengal, dat al minstens 20 jaar meegaat. De gele zijn van het ras Xanthous. Nu de planten op steenwol matten staan hoeven ze niet meer geënt te worden. Dat scheelt zo maar 65 cent per plant.

Er staan 1,1 planten per vierkante meter, in 6 rijen per 8-meter tralie. De 4 weken oude planten van de groene courgette waren mooi, maar groot zat vanwege het weekend dat er tussen zat. De plant van de gelijktijdig gezaaide gele courgette was precies goed. De matten waren vol gedruppeld met een ec van 3 en pH van 5,5. Het druppelwater heeft nog dezelfde waarden. Een week na het planten beginnen ze aardig door te wortelen.

We zijn daarom vorige week begonnen met aanbinden. We knopen twee touwtjes aan de stam zodat de kop ertussen kan groeien. Zo hoeven we maar eens in de vier weken een los touwtje om de stengels te binden om de zaak bij elkaar te houden. De gewasdraad hangt op 2.15 meter, maar zo hoog komt het gewas nooit. Eind juli, begin augustus komt de tweede teelt erin.

Rookgassen controleren

Het verwarming staat ingesteld op een nachttemperatuur van 16,5 graden en een dagwaarde van 18 graden, zonder lichtverhoging. Als de zon er is gaat de temperatuur van zelf omhoog. De luchtinstelling gaat naar 22 tot 23 graden bij zonnig weer. Er staat vrijwel constant een kiertje lucht in van 1 procent. In de nacht ligt het LS-10 scherm dicht, soms ook op donkere, koude dagen. Maar ik wil het eigenlijk altijd open hebben tussen 9.30 en 16.30 uur. De verwarming is afkomstig van de ketel met buffer. Daar gaat ook de CO2 uit komen, maar niet voordat de brander is gecontroleerd en de rookgassen zijn geanalyseerd. Dat kost je misschien 100 euro. De geringste schade is al veel meer.

Hommels goedkoopste personeel

Aan gewasbescherming heb ik nog niets hoeven doen. We hebben een lange teeltwisseling gehad waarin we alles goed schoon gemaakt hebben. En preventief iets spuiten doe ik niet, want over een paar weken komen de hommels er al in. Voor de bestuiving ben ik een paar jaar geleden overgestapt van bijen op hommels. Die zijn toch wel veel bedrijfszekerder, als er maar voldoende en goed verdeelde mannelijke bloemen zijn. Per week komen er 8 tot 10 dozen hommels per hectare bij die ongeveer 8 weken meegaan. Het zijn speciale hommels voor courgette. Ze zijn wat goedkoper, maar door de aantallen kost het toch wel wat. Maar het blijft het goedkoopste personeel dat er is. De bestuiving is vorig jaar probleemloos geweest.

Gelijk met de eerste hommels worden ook de zakjes met roofmijten Ambliseius montdorensis geleverd. Ze zijn actief bij weinig licht en bouwen sneller een populatie op dan swirskii. Naast trips bestrijden ze ook wittevlieg. Daar zet ik misschien ook nog encarsia voor uit.

Productie wordt de uitdaging

Op het oude bedrijf in Maasdijk stonden de courgettes in de grond, afgewisseld met sla in de winter. Sinds de overgang naar het nieuwe bedrijf ligt de grond het hele jaar bedekt met folie en staan de planten op steenwol. Dat was best even wennen. Ik heb vorig jaar best wat deukjes gereden, maar ik heb in dat ene jaar meer geleerd dan in de tien ervoor. Voor dit jaar wordt de productie de uitdaging. Voor de afzet is de verkoper van Zon Fruits&Vegetables al tien jaar verantwoordelijk. Het meeste blijft in het Westland en wordt opgehaald door zo’n zes afnemers per dag. Nog even is het rustig. Maar vanaf de eerste week van maart start de oogst. Daarna zijn we tot half september iedere dag aan het oogsten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin