Courgette eindigt seizoen met hoge prijzen

13-11-2018 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

De laatste maand zijn de prijzen van groene kascourgette veel hoger dan de laatste 3 jaar. Vorige week steeg de klokprijs bij BelOrta naar 78 cent per stuk. Door virusproblemen komt er minder uit Spanje en Marokko.

De dagprijzen van groene courgette zitten sinds begin oktober in de lift. Bij BelOrta steeg de klokprijs eind vorige week naar 78 cent per stuk voor de sortering 14 stuks per 3 kilo. Gisteren was dat circa 71 cent per stuk. Bij ZON fruit & vegetables worden sinds 15 oktober Spaanse courgettes geveild, vanaf het moment dat de laatste buitencourgettes verdwenen zijn. De prijs van deze courgettes lag gisteren, 12 november, op 60 cent per stuk. Vandaag was dat circa 64 cent per stuk (14-ers).

Lees verder onder de grafiek.

Van heel laag naar heel hoog

In vergelijking met voorgaande jaren zijn de prijzen sinds begin oktober bijzonder hoog. De gewogen uitbetaalprijs op de Belgische veilingen ligt sinds week 42 gemiddeld 15 cent per stuk hoger dan in de voorgaande 3 jaar. Daar staat tegenover dat tot begin oktober juist hele lage prijzen werden genoteerd. Vorig jaar lagen de uitbetaalprijzen vanaf 10 september 4 weken lang ruim boven 50 cent per stuk. Nu bleven de prijzen in die periode meer dan een dubbeltje onder het gemiddelde van de laatste 3 jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Minder Spaans product

Ook in Spanje zijn de courgetteprijzen tot grote hoogte gestegen sinds half oktober. In week 44 was de gemiddelde telersprijs bij de afzetorganisaties in Almería en Granada € 1,10 per kilo, rapporteert de regering van Andalusië. Dat is bijna 3 keer zo veel als in de voorgaande 2 jaar. Aan het areaal zal het niet liggen. Volgens de eerste schattingen is er dit seizoen 260 hectare bijgekomen en wordt er in Almería en Granada nu 8.120 hectare courgette geteeld. Toch is het aanbod beperkter dan voorgaande jaren. De hoge ziektedruk van het ‘New Delhi’-virus (ToLCNDV) zorgt dit jaar voor grotere problemen. De productie daalt en een aantal telers hebben het gewas al snel weer opgetrokken. Eind oktober daalden de temperaturen in Zuid-Spanje bovendien sterk. Het donkere en vochtige weer remde de groei en de productie.

Lees verder onder de foto.

Foto: IFAPA, La Mojonera, Almería

Foto: IFAPA, La Mojonera, Almería

Virusproblemen in Marokko

Ook Marokko brengt weinig courgettes op de Europese markt. Het aanbod is ook veel minder dan gebruikelijk. In Agadir, 1 van de 3 belangrijkste regio’s met courgetteteelt, is het areaal dit seizoen gekrompen, schrijft de regering van Andalusië op basis van informatie uit de sector. Het grootste deel van de courgettes in Agadir worden buiten geteeld. Veel telers hebben hun gewas al weer geruimd, omdat het was aangetast door het ‘New Delhi’-virus. Het virus wordt overgebracht door tabakswittevlieg (Bemisia). Buitenteelten zijn niet of nauwelijks af te schermen van deze vector.

Foto: IFAPA, La Mojonera, Almería

Foto: IFAPA, La Mojonera, Almería

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer