Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Het is ook geen weer voor courgette geweest’

“Ik zou het liever hebben gehad dat we een keer extra zouden hebben moeten beregenen”, stelt Peter Janssen uit Hunsel vast naar aanleiding van het wisselvallige weer van de afgelopen tijd. “We hebben in de afgelopen periode dramatische weken gehad door de matige temperaturen en de hoeveelheid neerslag die hier naar beneden is gekomen. Het is beslist geen weer voor courgette geweest.”

50 procent uitsorteren
Door de omstandigheden viel de kwaliteit en de productie van de eerste planting ook tegen. “We hadden problemen met vruchtvuur, met de zetting door een tegenvallende bestuiving en met schuurschade door de wind. Dat alles heeft er toe geleid dat we gemiddeld zo’n 50 procent van de vruchten moesten uitsorteren.” 

Geen rasverschillen
Janssen oogstte deze week in zijn vroege planting van half april. De eerste oogst van de tweede planting die in de eerste week in juni werd geplant laat nog een dag of tien op zich wachten. De herfstplanting met de rassen Tosca en Cassiopee ging in week 29 de grond in. “Misschien loopt de oogst van die twee plantingen nog wel deels bij elkaar.”
Tussen de rassen die Janssen in het voorjaar plantte, ziet hij weinig verschillen. Dat waren Tosca, Rhodos en Cassiopee. Bladluizen vormden tot nu toe geen probleem, maar dat valt in de vroege teelt volgens Janssen ook niet te verwachten.
Hij strooide naast zijn basisbemesting met Sulfammo als bijbemesting extra 170 kilo patentkali per hectare. Het onkruid pakte Janssen in de paden met een frees.

Wachten op de zon
De afzet zat in week 29 in een dip. “De vakanties zijn begonnen. De vraag is daardoor minder, maar sowieso als je 50 procent moet uitsorteren, dan zeggen mooie prijzen niet zoveel. We zitten gewoon te wachten op de zon en de zomer; dat is voor de groei en de kleur van courgette goed. Water van boven hebben we in de omgeving van Hunsel wel voldoende gehad.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Janssen

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin