Doorgaan naar artikel

Courgette

‘De bedekking moet er nu wel vanaf’

“De laatste week heeft het meer gedaan, dan in de weken ervoor vanaf het planten” Peter Janssen in Hunsel heeft het over de ontwikkeling van courgette in een planting van half april. Vorige week donderdag schatte hij dat de teelt zeker 10 dagen achter liep op wat je zou mogen verwachten. Bovendien verliep het begin van de teelt  niet lekker, omdat de planting overgedaan moest worden. Oorzaak waren een paar vorstnachten kort na het planten, waarbij het kwik 6 à 7 graden onder nul zakte.” Toen enkele dagen na die vorst duidelijk was dat de planten het niet hadden gered, zijn direct nieuwe planten besteld. “Dat is dan weer een voordeel want courgette groeit zo snel dat je 8, 9 dagen later weer nieuwe planten hebt.”

Drie plantingen
De voorjaarsplanting, met de rassen Tosca, Rhodos en Cassiopee, is de eerste van drie: de tweede planting volgt in de eerste week van juni, en de derde in de laatste week van juli, met de rassen Tosca en Cassiopee. Rhodos staat dus alleen in de vroege teelt. Janssen zag dit nieuwe ras vorig jaar in Duitsland voor het eerst, waar hij goed voor de dag kwam.

Doek eraf
Op donderdag 24 mei lag de bedekking nog op de teelt. “Onder normale omstandigheden was die er al af geweest. Door de groeiachterstand zie je de bloemen nu pas verschijnen. Wat betekent dat de folie er deze week wél af moet, zodat de bijen erbij kunnen. Dan verwijderen moet met dit zonnige weer dan wel ‘s-avonds gebeuren. Dat het nu onder de folie behoorlijk warm wordt, is niet zo erg. Courgette kan goed tegen de warmte, en onder de bedekking is het nog goed vochtig. ”Wanneer de folie eraf is, volgt de onkruidbestrijding. Dat gaat met een freesje in de paden. Janssen verwacht de eerste volle week van juni te starten met de oogst.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Janssen

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin