Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Benieuwd wat vegetariërs nu kiezen’

Rond 15 april plantte Frank op het Veld in Herkenbosch zijn eerste courgette. “We twijfelden over het afdekken met vliesdoek, maar hebben dat toch gedaan gezien de nachtvorstvoorspellingen die er toen waren.”

Planten door de folie heen
Op het Veld bedekt de plantbanen met biologisch afbreekbare folie op het moment dat de grond daar geschikt voor is. “Dat kan al in februari zijn. Zodoende warmt de grond mooi op.” Daarna plant hij met een plantmachine met bekers door de folie heen. “Dat gaat goed, zo’n 80 procent van de perspotjes komt goed terecht. We moeten het wel nalopen om de rest ook netjes in het plantgat te zetten.”

Vaker kleine beetjes
De basisbemesting bestond uit 25 kuub rundveedrijfmest per hectare, toegediend in februari. Net voor het begin van de bloei volgde 300 kilo NPK 12-10-18. Er werd een enkele bladluis aangetroffen, maar niet in die mate dat een bestrijding noodzakelijk was. Wel werd een paar keer met de haspel beregend; 20 milliliter per keer. “We telen op lichte kleigrond met 15 procent afslibbare delen. Dan kun je beter vaker kleine beetjes geven, dan ineens een grote hoeveelheid”, aldus de Op het Veld in Midden-Limburg. De teelt van het ras Cora verliep verder naar wens, net als de vruchtzetting. “Normaal zetten we er nog wel een kas bijen per hectare bij, maar dat is dit keer door omstandigheden niet gebeurd. Dit jaar heeft dat niet tot nadelige gevolgen geleid.”

Complete chaos
In week 22 werden de eerste vruchten eruit gedraaid. “Dat hebben we daarna nog een keer gedaan, want voor prijzen van 3 tot 5 cent per stuk hoef je natuurlijk geen kosten te gaan maken als het om sorteren en verpakken gaat. Ik wijt het aan de crisis rond EHEC, hoewel courgette er natuurlijk helemaal niets mee te maken heeft. Misschien kunnen we nog een beroep doen op de subsidiegelden die Bleker nu heeft weten af te dwingen. Alleen ken ik de voorwaarden nog niet. Verder heerst er momenteel complete chaos in de afzetmarkt”, om er wrang aan toe te voegen: “Ik ben benieuwd wat de vegetariërs nu kiezen om te eten…”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin