Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Ik ben courgette echt even zat’

Voor Frank op het Veld in Herkenbosch zat het courgetteseizoen er op 28 september op. “De prijs zakt zo’n beetje met de dag en is geleidelijk van 15 naar 4 cent vanmorgen gegaan. Zo gaat dat altijd eind september, dan richt de handel zich op Spanje en is het voor ons gedaan.” Ook een terugblik op het hele seizoen maakt Op het Veld niet vrolijk. “Ik ben courgette echt even zat. We hebben al met al te weinig stuks geoogst. Over het seizoen bekeken was de prijs nog wel redelijk en stabiel, maar aan de lage kant. Daaruit blijkt dat er structureel ruim voldoende courgette op de markt is gekomen.”

Normale productie Mirza
Naar schatting kwamen van de herfstplanting Mirza 8 tot 10 stuks van een plant. “Dat is een normale productie voor in de herfst.” Het gewas staat er op zich voor de tijd van het jaar dan ook nog steeds goed bij. “Ze zijn vrij van meeldauw. Op het blad zit wat vruchtvuur, maar niet op de vruchten en qua virus valt het bij ons ook heel erg mee. De vruchtkwaliteit is ook prima geweest; je oogst bij Mirza wat minder vruchten, maar die zijn wel allemaal van goede kwaliteit en zijn goed enkele dagen te bewaren. Ik ben zeer tevreden over het ras.” Op het Veld behandelde het gewas voorbehoedend met Flint+bitterzout+Certain.

Twee weken niets
Begin september viel in Herkenbosch een flinke hagelbui met stenen van 2,5 tot 3 centimeter. “Toen hebben we alle vruchten eruit gedraaid en beschadigd blad verwijderd. Dan oogst je dus twee weken niets en wat je vervolgens oogst is in eerste instantie ook nog niet geweldig. De plant moet als het ware helemaal opnieuw beginnen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin