Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Planten hebben behoorlijke verhuizing achter de rug’

Sjraar Hoeijmakers in Horst heeft op 31 januari courgettes geplant, van de rassen Bengal en Taxi. Het plantmateriaal was naar tevredenheid. “Een grote en forse plant.”
De teelt is vrij rustig gestart op 16 graden Celsius. “Omdat ze dan een behoorlijke verhuizing achter de rug hebben.”
Begin week 5 verwacht hij, gezien de stand van het gewas, dat de temperatuur al snel verder opgetrokken kan worden naar een nachttemperatuur van 17 graden, en een dagtemperatuur van 18 of 19 graden afhankelijk van de hoeveelheid instraling.
Onder het beweegbare schermdoek is een vast AC-folie aangebracht. In het begin blijft het doek dicht. “Anders zou hij veel te veel pijp gaan vragen. Maar zodra het echt zonnig gaat worden, of de buitentemperaturen te hoog worden, dan gaan we snel weer beginnen om het te openen.”
De teelt staat op cocos. “Je moet dan meer calcium meegeven dan bij een teelt op steenwol.”

Biologische start
De teelt wordt biologisch gestart. “Spint heb ik nog nooit als een probleem ervaren. Wel wittevlieg en meeldauw. Tegen wittevlieg zetten wij vrij fors Macrolophus in. Die blijft het hele jaar de basis voor de bestrijding.” Aanvullend wordt later ook nog wel gebruik gemaakt van swirskii.
Vanwege wittevliegproblemen in de voorgaande zomerteelt tomaat is hij nu extra alert op deze plaag.
De plantdichtheid van de courgettes is met 1,3 planten per vierkante meter de helft van de tomatenteelt met geënt getopte planten.

Tijdwinst perlietpotten
Naast de standaard steenwolpotten heeft hij nu ook een proef met perlietpotten. “Je kunt daarmee makkelijker een wat oudere plant genereren. Ook hoef je alleen de wikkel maar te verwijderen. De rest van de pot kan met het cocos mee. Dat scheelt tijd. Dat is dus winst.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin