Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Mirza is een juffertje’

“Rond 10 oktober hebben we onze laatste courgette geoogst”, meldde John Reijnders in Castenray op 26 oktober. “De kwaliteit en de prijs waren beide niet goed; dan is het niet moeilijk kiezen.” De slechte kwaliteit was te wijten aan de regen en met vlagen de wind in september. “Daar kunnen courgette niet zo goed tegen. Vooral begin september hadden we last van beschadigingen door windstoten. Daarna was de kwaliteit lange tijd wel goed, maar de productie en de prijs te laag.”

Geen goed seizoen
Terugblikken op het seizoen stemt Reijnders niet tevreden. “De vroege teelt ging nog goed. In de zomer bleef de prijs relatief goed, maar viel het aantal stuks tegen. In het najaar hebben we weer wat meer geoogst, maar viel de prijs weer tegen. Dus als je dat allemaal op een rijtje zet, dan was het geen geweldig seizoen met gemiddeld genomen een te lage prijs, zeker navenant het aantal stuks dat we geoogst hebben. Vanaf half juli was het eigenlijk ook geen goed weer meer voor courgette.”

Rassenkeuze blijft lastig
Een keuze maken tussen het vijftal herfstrassen dat Reijnders teelde, vindt hij moeilijk. “Het ene ras staat op een hoog stuk, het andere op een lager stuk; het ene ras heeft meer last gehad van de wind en van een hoosbui dan een ander ras. Kortom, iedere vergelijking gaat mank. Toch vallen Mirza en Quint voor mij wel af”, stelt hij na enige afweging. “Mirza is een juffertje, die kan slecht tegen deze weersomstandigheden, maar ja, volgend jaar kan de herfst er weer heel anders uitzien en dan voldoet zo’n ras wel. Quint gaf onder de huidige omstandigheden veel meer spitse vruchten dan de andere rassen, maar in de zomer was die wel goed. Zo heeft ieder ras wel een nadeel.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
John Reijnders

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin