Doorgaan naar artikel

Courgette

‘AC-folie van weinig nut bij zulke buitentemperaturen’

Remi van Geest in Tinte is bezig met de teeltwisseling. De vorige courgetteteelt is tot eind oktober doorgegaan. De kwaliteit is steeds goed geweest. “Wel waren we eerder klaar. Vanwege de warme herfst was het gewas eerder versleten dan normaal.”
Alles in de kas is goed schoongemaakt. De hangende teeltgoten zijn van twee kanten schoongespoten met de hogedrukspuit. “Alleen met schoon water. Als het niet nodig is, wil ik geen risico voor de teelt lopen met het gebruik van schoonmaakmiddeltjes.”

Biologisch starten
In week 2 gaat hij substraatmatten en grondfolie neerleggen. De matten zullen later met 3,5 EC volgedruppeld worden. Op 18 januari kan er weer geplant worden. Op de 3,6 hectare komt voornamelijk het groene ras Bengal te staan, met nog een hoekje van 2.500 vierkante meter met de gele Gold Rush. De planten komen op een dichtheid van 1,15 planten per vierkante meter te staan.
Bij de gewasbescherming wordt de teelt biologisch gestart. “We zullen als snel wat sluipwespen inzetten, tegen wittevlieg, zodat er alvast wel wat in de kas zit. Nog geen swirskii. Die werkt zo vroeg toch nog niet.”
Vanaf de eerste bloei, meestal zo’n twee weken na het planten, zullen de kasten met hommels voor de bestuiving weer ingezet gaan worden.

Alleen schermdoek
Van Geest gaat starten op een vlakke temperatuur van 18 graden Celsius, en zal dit ongeveer twee weken aanhouden. “Uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur. Als het 10 graden vriest, dan red je dat niet, en wordt de temperatuur automatisch uit elkaar getrokken door de begrensde maximumbuis.”
Er wordt alleen gebruik gemaakt van een beweegbaar schermdoek. “Een AC-folie, daar doe ik niet aan. Zeker niet met deze temperaturen. Met een buitentemperatuur van 8 of 10 graden schiet dat niet op. Dan kost het erin trekken meer dan dat het opbrengt. Het wordt dan ook snel te vochtig voor de courgettes.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin