Doorgaan naar artikel

Courgette

‘Ik ben helemaal niet zo schermachtig. Zo gauw het kan gaat het open’

De 18 januari geplante Bengal en Gold Rush zijn goed van start gegaan bij Remi van Geest in Tinte. Het is naar zijn zin gegroeid. Ook tijdens de strenge vorstperiode kon de kas aardig op temperatuur gehouden worden. ’s Nachts zakte de temperatuur wel eens verder weg dan de gewenste 17 of 18 graden Celsius, en bleef het kwik soms bij 14 of 15 graden steken, maar overdag kon dit aardig gecompenseerd worden. “Met een dagtemperatuur van 20 graden had je nog ruimte om de buffertank weer aan te vullen.”

Minimaal schermen
Inmiddels zit hij op een nachttemperatuur van 17,5 graden Celsius en overdag op 18,5 graden. Het schermgebruik probeert hij te beperken. “Ik ben helemaal niet zo schermachtig. Zo gauw het kan gaat het open.”
Met de watergift geeft hij rond 3 tot 3,5 EC aan voeding mee, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Het gewas vraagt al behoorlijk wat water. “Met een beetje zonnig weer geven we al 1,5 tot 2 liter per vierkante meter.”

Hommels
De zetting verloopt voorspoedig. “We snijden lekker. De eerste vier tot vijf vruchtjes zijn er nu af.” De kwaliteit van de geoogste courgettes is goed.
De hommels doen hun werk naar behoren, zodat bestuiving met de hand niet nodig is. “Maar je moet het in de gaten blijven houden. Als je een beetje oostenwind krijgt, dan is dat nadelig. Dan gaan de hommels minder vliegen. En courgettebloemen staan niet de hele dag open.”

Swirskii
Plagen veroorzaken nog geen problemen. “Alles is nog schoon.” Preventief is al wel een beetje swirskii in het gewas uitgehangen.
Gewaswerk blijft beperkt tot indraaien tussen de twee touwtjes. “Het is in deze tijd nog rustig, en niet zo spannend.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin