Doorgaan naar artikel

Coroos zwaarst gestraft in prijskartel blikgroente

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

Groentenverwerker Coroos kreeg de zwaarste straf van een vorige week beboet kartel voor conservengroente, terwijl het vergrijp het lichtst was.

Dat blijkt uit bestudering van de uitspraak van de Europese Commissie na een Europees kartelonderzoek. Coroos moet een boete van € 13,6 miljoen betalen voor prijsafspraken en marktverdeling met concurrenten tussen 2000 en 2013. Bonduelle ontloopt een boete doordat het de prijsafspraken meldde bij de Europese Commissie. De derde partij CECAB uit Frankrijk krijgt een extra korting op de boete vanwege betalingsproblemen.

Prijsafspraken richting retail

Coroos is van de drie partijen het bedrijf met de minste overtredingen van de kartelregels. Coroos heeft verboden afspraken toegegeven bij verkoop van producten aan Europese supermarktketens. Het gaat om coördinatie van biedingen in inkooptenders van retail voor eigen merk producten en het uitwisselen van commercieel gevoelige informatie. Die overtredingen zijn begaan bij producten als doperwten, boontjes en wortelen in blik. Coroos werkte mee aan het onderzoek dat in 2013 startte en reserveerde al € 13 miljoen voor de boete, blijkt uit het jaarverslag van 2017.

Bij twee andere overtredingen in deze zaak is Coroos niet betrokken, maar wel Bonduelle en CECAB. Behalve de genoemde bedrijven was ook Conserve Italia betrokken bij het kartel. Deze partij werkte niet mee aan het onderzoek, waardoor de zaak tegen deze partij nog loopt.

Coroos reageerde maandag niet op vragen. Uit het Coroos-jaarverslag van 2017 blijkt dat de omzet dat jaar € 180 miljoen betrof, waarvan € 44 miljoen in Nederland en € 136 miljoen in andere EU-landen. In 2017 bedroeg de nettowinst van Coroos overigens € 2,6 miljoen.

Bonduelle gaat vrijuit

De grootste partij Bonduelle was de klokkenluider in deze zaak. Dat bedrijf haalde afgelopen jaar een winst van € 72,6 miljoen op een omzet van € 2,7 miljard. Bonduelle betaalde in 2014 wel een miljoenenboete vanwege verboden prijsafspraken rond conserven champignons. In die zaak was het Nederlandse Lutèce de klokkenluider. Toen Bonduelle de prijsafspraken voor groenteconserven aan het licht bracht, liep dus al een onderzoek naar verboden prijsafspraken voor conservenchampignons.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin