Doorgaan naar artikel

Corona drukte afkeuringen KCB naar dieptepunt

Controleurs van KCB bezochten na de uitbraak van corona in 2020 veel minder bedrijven, waardoor het toezicht en de handhaving beperkt waren.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Waar in 2019 nog 677 partijen werden onderzocht na signalen op herkomstfraude, daalde dat vorig jaar met 42% naar 386 partijen. Dat is veruit het laagste aantal van de laatste tien jaar. Dat onderzoek richtte zich vooral op herkomstfraude in kersen, blauwe bessen en citrus. In 2013 werden nog meer dan duizend partijen onderzocht op mogelijke fraude.

Lagere omzet voor KCB

KCB had een moeilijk jaar door de coronacrisis. In het tweede kwartaal van 2020 lagen veel inspecties stil door de uitbraak van het virus. Dat raakte vooral het onderzoek op fraudesignalen. Bij het reguliere kwaliteitsonderzoek daalde het aantal inspecties een kwart naar 17.342 partijen. Daardoor daalde ook het aantal afkeuringen met 35% naar 463.

Door de daling van het aantal inspecties liep KCB enkele tonnen omzet mis, maar dat was te weinig om de schade door stilzittende inspecteurs te compenseren via de NOW-regeling. KCB kreeg overigens extra overheidsgeld voor voorbereidingen op brexit en de nieuwe plantgezondheidsregels.

Tuchtzaken en scherper op kwaliteit

Niet op alle punten is handhaving geraakt door corona. Het aantal tuchtzaken bleef met 43 redelijk in lijn met het gemiddelde van voorgaande jaren. In 2019 lag het aantal op 63, maar het jaar ervoor waren dat bijvoorbeeld 19 zaken. In alle tuchtzaken werd KCB overigens in het gelijk gesteld en was het betreffende bedrijf in overtreding.

Verder heeft KCB in samenwerking met de douane de handhaving in 2020 juist geïntensiveerd op de kwaliteitscontrole bij de export van groenten en fruit. Bedrijven zijn verplicht bij de uitvoeraangifte ook een (kwaliteits)normcontrolecertificaat aan te geven. Dit jaar wordt nagegaan of verbetering is opgetreden. Als dat niet het geval is, wordt handhavend opgetreden, stelt KCB in het jaarverslag.

Overleg over ToBRFV-inspectie

Ook een ander virus knelde in het toezicht van KCB. Vanwege de hygiëne-eisen voor het tomatenvirus ToBRFV nemen bedrijfscontroles van KCB meer tijd in beslag. Ook mag een inspecteur slechts één tomaten- of paprikateeltbedrijf per dag bezoeken, waardoor inspecteurs beperkter inzetbaar zijn. Over deze problematiek is overleg gestart met het ministerie van LNV en de NVWA om naar oplossingen te zoeken.

Lees ook: KCB en Naktuinbouw inventariseren brexitgevolgen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin