Controle aardbeienteelt na vondst ziekte uit Azië

11-02-2014 | Laatste update op 13-09 | |
Controle aardbeienteelt na vondst ziekte uit Azië

Nederland heeft bij de Europese voedselveiligheidsautoriteiten melding gemaakt van de vondst van het Aziatische pathogeen Erwinia pyrifoliae in twee aardbeienkassen.

Het gaat om vondsten van vorig jaar zomer en najaar die in december zijn gedetermineerd. In 2011 werden dezelfde symptonen gevonden op één Belgisch aardbeienbedrijf, maar dat leidde niet tot een officiële melding bij de autoriteiten. Het pathogeen staat ook niet op de internationale lijst voor schadelijke organismen.

De bacterie kan in potentie schade aanbrengen aan de aardbeienteelt, blijkt uit het rapport dat de NVWA heeft uitgebracht bij de EU-autoriteiten. Uit de vondsten blijkt dat de aantasting breed in de kas kan voorkomen. Bij bijna de helft van de plant bleek zeker één vrucht aangetast. De symptonen zijn ondermeer zwarte vruchten en slijmafzetting op jonge vruchten.

Het pathogeen is nauw gerelateerd aan de bekendere bacterievuurziekte E.amylovora. De recent aangetroffen pathogenen lijken te komen uit Azië waar het in 1999 voor het eerst werd vastgesteld. Het pathogeen veroorzaakt bacterievuur in de hardfruitteelt in Korea en Japan, bij onder andere de Nashi pear. Voor de herkomstbepaling wordt ook gekeken naar importen uit deze gebieden.

De vondsten in Nederland zijn niet te herleiden tot uitgangsmateriaal. De Nederlandse teeltbedrijven staan dit jaar onder controle van inspectiediensten om verdere aantasting vroegtijdig op te sporen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer