Doorgaan naar artikel

Consumenten gooien houdbare groente ‘snel’ weg

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Consumenten gooien groenten in potten relatief snel weg. Dat blijkt uit een gecontroleerde test van Wageningen Food & Biobased Research.

Het onderzoek moest alternatieven testen van de THT (ten minste houdbaar tot), omdat bekend is dat veel consumenten onterecht denken dat voedsel na deze datum onveilig is.

THT-datum geen effect

In een test waarbij mensen producten moesten selecteren die ze zelf nog zouden eten met THT-datum, bleek dat meer dan de helft glazen potjes groente weggooiden als de datum was gepasseerd. Zonder een THT-datum bleek bijna evenveel te worden weggegooid. Dat had dus geen effect.

Bij groente in blik zijn de klanten minder snel geneigd het weg te gooien. Daar werd een kwart weggegooid van de blikken zonder THT-datum. Met een verstreken houdbaarheidsdatum was dat 44%, blijkt uit de steekproefresultaten.

De verschillen zijn groot. Van stroop, pasta en rijst of suiker durven consumenten vaker nog gerechten te maken als de THT-datum verstreken is. Daar bleek het weglaten van deze datum het weggooigedrag sterk te verminderen.

Andere termen

De onderzoekers keken ook naar andere termen op de verpakking. Zo blijkt dat respondenten 31% minder weggooien indien de term ‘Lang houdbaar’ op de verpakking staat. De term ‘Kwaliteit gegarandeerd tot …’ leidt ook tot 5% minder producten weggooien.

Er zijn echter ook alternatieve termen waardoor respondenten geneigd zijn om juist meer weg te gooien ‘Geproduceerd op …’ leidde tot juist meer afval net als ‘Best te gebruiken voor …’. Met de term ‘Na …. kijken, ruiken en proeven’ wordt evenveel weggegooid als met de THT-term.

Beheer
WP Admin