Conservenindustrie wil terug in Schijf van 5

27-06-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Doperwten voor de conservenindustrie. Voor veel telers was de teelt in 2016 verliesgevend. - Foto: Koos Groenewold
Doperwten voor de conservenindustrie. Voor veel telers was de teelt in 2016 verliesgevend. - Foto: Koos Groenewold

Supermarkten en groenteconservenbedrijven voegen voortaan geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ in pot of blik. Ze willen met die producten weer terug in de Schijf van 5.

Ook wordt minder zout toegevoegd aan ‘zomergroenten’ in pot of blik, maakten brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie maandag bekend. De aankondiging valt samen met een Europese oproep van verwerkers (Profel) en afzet in verse groente (Freshfel) om meer samen te doen met overheden aan gezondheid. Of conservengroente daarmee weer terug komt in de Schijf van 5, is niet duidelijk. In 2013 verlaagde de conservenindustrie het zoutgehalte al, maar moet daarin opnieuw een slag maken.

Kwart minder zout

In Nederland gaat de aanpassing van de receptuur eerst om doperwten, wortels, de combinatie daarvan en jonge kapucijners. De hoeveelheid zout in deze producten wordt met een kwart verminderd.

Ook in mais zit volgens de brancheorganisaties voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Huismerkproducten en merkproducten

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de nieuwe afspraak, aldus de brancheorganisaties FNLI, CBL en Vigef. “Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen”, zegt Ruben Bringsken, voorzitter van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie.

Appelmoes en wintergroenten

Volgens de belangenbehartigers zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in onder meer wintergroenten en appelmoes.

Voedselwaakhond Foodwatch juicht de stap toe. “Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten – is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie”, aldus de organisatie.

‘Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten – is een absurditeit die gelukkig stopt.’

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer