Conservengroenten deels uit ‘Schijf van Vijf’ gezet

22-03-2016 | Laatste update op 31-08 | |
Conservengroenten deels uit 'Schijf van Vijf' gezet
Conservengroenten deels uit 'Schijf van Vijf' gezet

Het Voedingscentrum heeft conservengroente (blik of pot) niet in de nieuwe Schijf van 5 opgenomen vanwege de toegevoegde zouten.

Daarmee is het Voedingscentrum kritischer geworden over bewerkte groente. Voor peulvruchten maakt het centrum een uitzondering, omdat deze producten extra worden aanbevolen en dat niet zonder blikjes op potten kan. Deze stap moet de verwerkende industrie er toe aanzetten verder te gaan met het terugdringen van de zouttoevoegingen. In 2013 verlaagde de industrie het zoutgehalte met 30 procent om aan de eisen van het Vinkje te voldoen van Stichting Ik kies Bewust.

Keuze

De verwarrende situatie doet zich nu dus voor dat een pot spruiten nog wel een vinkje kan krijgen aan aanbevolen keuze, maar niet meer door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Het Voedingscentrum komt tot de stap omdat Nederlanders nog altijd teveel zout eten en de conservenindustrie technisch in staat is om zonder zout te produceren, laat een woordvoerder weten. “De consument heeft veel keuze tussen groente, vers of diepvries en we weten dat het kan zonder zout.”

Verlaging

De koepel voor de verwerkers Vigef laat weten de nieuwe aanbevelingen van het Voedingscentrum te bestuderen. “De fabrikanten zijn zich bewust van de zoutdiscussie en dat verklaart de verlaging in 2013. Daar kunnen we wellicht nog een keer naar kijken.”

Volgens de Vigef is het een goede zaak dat de aanbevolen hoeveelheid groente is gestegen van 200 naar 250 gram per dag. Bewerkte groente kunnen daarin een goed alternatief zijn, aldus de koepel.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer