Conferenceprijs hoger dan 2017, middenprijs niet

23-03-2018 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Puur afgaande van de veilingprijzen op de Belgische veilingen is de Conference verkoop in maart in de plus geschoten.

De verkoopprijzen voor de maat 60-65 en 65-75 zijn in maart hoger komen te liggen dan de afzetprijzen in de jaren hiervoor. Toch is dat nog niet zichtbaar in de middenprijzen voor de Belgische telers. De veilprijzen op de Belgische markt zijn maatgevend voor de Nederlandse markt die minder transparant is.

Middenprijs lager

Met € 0,81 voor 65-75 millimeter is het prijsverschil met vorig jaar op de Belgische veilingen nu bijna € 0,10 per kilo. Toch is de middenprijs in week 11 circa € 0,59 en vorig jaar in die week nog € 0,63 per kilo. Er moet dus sprake zijn van een lagere opbrengst voor mindere sorteringen op klasses. Mogelijk spelen kwaliteitsproblemen mee voor partijen die nat geoogst zijn.

Voorraad kwart lager

Op 1 maart lag nog 84.600 ton Conference in Belgische koelcellen. Dat was een kwart minder dan vorig jaar, maar 30% minder dan in februari. Met het ruimingstempo zit het wel goed, zo lijkt het. Toch vraagt een handelaar zich ondertussen af of het dit jaar wel lukt met het jaarrond leveren. Voor een deel van de partijen die laat geoogst zijn, is de derving al opgelopen naar 10%. Voor goede partijen kan nog wel vraag zijn in de speculatieve handel. Toch is dit niet het seizoen van grote prijsschommelingen, waardoor de handel wat afwachtend lijkt met de celverkoop.

Binnenlandse acties

Op de Nederlandse markt zijn veel acties met Conference, maar hier ligt een gezamenlijke inkoop bij Superunie achter. Veel kleine ketens met Boni (Conference voor € 1) als uitschieter, maar ook AH doet een perenactie met Conference (€ 1,39) en Xenia (€ 1,60). Door de hoge appelprijzen zijn met perenacties nog prijssignalen af te geven.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer