‘Conference valt ten prooi aan harde vruchtrui’

18-06-2020 | |
Conference-peren. - Foto: Joris Telders
Conference-peren. - Foto: Joris Telders

Op het fruitbedrijf van Gerard Vos in Driel (Gld.) zijn de kasteelten bijna voorbij. Buiten valt de vruchtrui bij Conference-peren op.

Net als bij andere telers valt ook bij Vos de enorm harde vruchtrui bij zij Conference-peren op, zonder dat er chemisch gedund is. “Het wordt na een erg rijke bloei nog best mooi gewas maar er hadden wel 25% meer vruchten mogen blijven hangen”, zegt de fruitteler.

De perenbladvlo is lastiger dan vorig jaar. In het vroege voorjaar heeft Vos met Kaolin-klei gespoten, daarna nog keer Movento en na wat beregenen om de honingdauw weg te spoelen volgde zaterdag 13 juni een bespuiting met Vertimec.

De Delcorf-appels zijn net met de hand gedund, nadat twee bespuitingen met het dunmiddel ATS niet zo fel gedund hadden. De appels van het zomerrras groeien nu goed.

Kwanza in de kas en buiten

Vos kijkt tevreden terug op de oogst van de kasframbozen Kwanza die van half april tot donderdag 11 juni liep. In de kas wordt nu een nieuwe teelt van herfstframbozen Kwanza opgestart. De planten met nu scheuten van ongeveer 50 centimeter zijn vanaf april buiten in de tunnel opgekweekt. De scheuten groeien verder door om vanaf september tot in november te plukken. Vanaf eind juli wordt bij framboos de oogst van de long canes buiten onder regenkap verwacht die al veel eerder geplant zijn.

Ook de oogst van kruisbessen van het ras Xenia, die Vos als één van de weinigen onder glas teelt, was prima. De oogst die drie weken geleden is gestart, liep vrijdag 12 juni op zijn eind.

Vroeg ras rode bes viel tegen

Veel minder tevreden was de fruitteler over de kasteelt van rode bessen van het ras Junifer in mei. De kilo’s vielen tegen, vermoedelijk veroorzaakt door onvoldoende winterrust. En waar bij de frambozen en kruisbessen de prijs netjes was, lag deze bij Junifer veel lager dan vorig jaar.

Sinds enkele jaren teelt Vos ook het nieuwe bessenras Haronia in de kas, die hij nu aan plukken is. Haronia geeft veel kilo’s mooie grote trossen met rode bessen. Het ras is een echte aanwinst voor in de kas, maar de pluk valt wel twee weken later dan die van Junifer.

Buitenteelt bewaarbessen

In de buitenteelt van de bewaarbessen beginnen bij Rovado de eerste rode bessen al te kleuren. De kappen worden nu weer dicht gemaakt. De pluk is waarschijnlijk half juli en is daarmee een stuk vroeger dan het gebruikelijke begin augustus. Het lijkt een mooie oogst te worden, maar Vos schat het aantal kilo’s wel 20% minder in.

Vroege kers in kas weer gerooid

Vos teelt ook kersen in de kas waarvan de oogst nu op zijn eind loopt. Eigenlijk viel alleen de oogst van het nieuwe ras Poisbel tegen. Dat was vooral geplant als vroeg ras met grote harde kersen. Maar het is vooral de tegenvallende productie, waardoor Vos na 3 jaar weer de eerste rijen kan rooien.

Als de laatste kaskersen geplukt zijn, gaat Vos verder met de eerste buitenkersen van Burlat en Merchant. Alle kersen en ook frambozen zijn inmiddels van insectennet voorzien. De ervaring leert dat dit vanwege de Suzuki-fruitvlieg gewoon noodzaak is.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Vos
Gerard Vos kleinfruitteler in Driel (Gld.)


Beheer