Conference profiteert iets van krapte

12-01-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Conference-peren. - Foto: Joris Telders
Conference-peren. - Foto: Joris Telders

Op Service2Fruit valt vrijdag 12 januari op dat er veel partijen (6) geveild worden met voldoende biedingen van kopers.

Toch wordt dat door de handel niet als een signaal gezien dat de markt oploopt. Ook de prijs van de biedingen laat niet direct ruimte voor zo’n conclusie. Prijzen voor ongesorteerde partijen lopen uiteen van € 0,52 tot € 0,62 per kilo. Grofheid van de partij is bepalend voor de prijs. De duurdere partij (€ 0,62) belooft 85% van minimaal de maat 60 millimeter.

Belgische prijzen

Op de Belgische veilingen werd donderdag voor grove peren ook iets meer betaald. Met prijzen van € 0,72 tot € 0,77 is de bonus enkele centen. Kleinere maten worden niet duurder en dat drukt de uitbetaalprijs voor telers, goed bezien. De opleving van de Belgische prijzen heeft ook iets van doen met het beperkte aanbod donderdag, van 200 tot 300 ton.

Ongewoon

Een handelaar wijst op de kwaliteit, die steeds meer invloed krijgt op de afzet. Veel telers hebben gewacht met afzet maar zien de hardheid nu teruglopen. Ook uit andere bronnen wordt daar op gewezen. De beperkte opleving in prijs is niet ongewoon voor de tijd van het jaar. Er is wat meer vraag van verpakkers op de dagmarkt. Bovendien zijn er behoorlijk wat acties.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer