Concurrentiebeding AGF-handelaar afgewezen

13-01-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Het Gerechtshof Den Bosch staat een ervaren handelaar toe over te stappen naar een concurrerend handelsbedrijf in groente en fruit.

De rechter interpreteert het concurrentiebeding als regionaal en niet voor heel Nederland, blijkt uit deze uitspraak in hoger beroep.

Concurrentiebeding

Voor commercieel personeel wordt vaak een concurrentiebeding opgenomen in arbeidscontracten. Ook in deze zaak draait het om een concurrentiebeding en de regionale uitleg van zo’n beding. Het handelsbedrijf dat de oud-werknemer houdt aan zijn beding gaat uit van een beding voor heel Nederland. Daar zitten immers de klanten. De oud-werknemer stelt dat het beding geldt voor het vestigingsgebied. Dat is het hem ook door zijn meerdere te verstaan gegeven, maar niet vastgelegd. De rechter vindt het aannemelijk dat die toezegging is gedaan en staat de werknemer dus toe over te stappen naar een concurrerende groothandel in groente en fruit.

Schade uit overstap

Geëist was de handelaar tot juni te verbieden werkzaamheden uit te voeren voor het nieuwe bedrijf, omdat het mogelijk tot schade zou leiden. De klantenrelatie draait immers om het contact van de commerciële medewerker en zijn klant. Bij vertrek van commerciële medewerkers bestaat altijd vrees dat deze klanten meeneemt. In deze zaak loopt nog een bodemprocedure over het beding.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer