Doorgaan naar artikel

Concurrentie op markt van ontbladeraars

Na de primeur van de ontbladeringsmachine van Italiaanse makelij is er nu ook een Duitse variant.

Vorig seizoen groeide de belangstelling van fruittelers in Nederland voor het machinaal ontbladeren van appels sterk. Door ruim voor de pluk machinaal blad van de bomen te blazen, valt er meer licht op de vruchten en verbetert de vruchtkleur. Dit is vooral interessant bij rassen als Kanzi, Maribelle en andere gebloste appelrassen waarvan de kleuring soms tegenvalt.

Kopen of eerst proefdraaien

In 2018 kochten de eerste telers in Nederland de geïmporteerde ontbladeringsmachine van de Italiaanse fabrikant Olmi. Een veel grotere groep liet de machine proefdraaien op een klein deel van hun bedrijf. Sinds kort is er een tweede ontbladeringsmachine, REDpulse, op de markt. Machinebouwer Fruit Tec heeft een eigen ontbladeringsmachine gebouwd waarvan mechanisatiebedrijf Hol uit Meteren de importeur voor Nederland is.

Het Duitse Fruit Tec is vooral bekend als fabrikant van de Darwin-dunmachine en heeft ook een Edward-maaibalk voor mechanisch snoeien in het assortiment. Alle machines passen op dezelfde werktuigdrager van Fruit Tec.

Lees verder onder de video

Minimaal 80 pk nodig

Onlangs demonstreerde Mechanisatiebedrijf Hol samen met Adolf Betz van Fruit Tec de nieuwe bladblaasmachine op een fruitteeltbedrijf in het Betuwse Est. De machine bestaat uit een compressor die door de aftakas met 480 toeren/minuut aangedreven wordt. Hiermee wordt liefst 22.000 kubieke meter lucht per minuut gegenereerd. Daarvoor is wel een sterke smalspoortrekker van minimaal 80 pk nodig.

Met slangen wordt de lucht naar de Duo-rotoren geleid, waar de lucht vlak langs de bomen met volle kracht uitgeblazen wordt. Met 2 verzonken rotorelementen kun je over een lengte van 1,60 meter bomen deels ontbladeren. De mate van ontbladeren kun je sturen met onder andere de luchtdruk van maximaal 1,2 bar, maar meestal rond de 0,7 bar. Daarnaast kun je het ontbladeren sturen door de rijsnelheid te variëren en door het verstellen van de rotoren.

Lees verder onder de foto

Na het bladblazen komen appels uit de schaduw. - Foto: Hol&Zn

Na het bladblazen komen appels uit de schaduw. – Foto: Hol&Zn

Grotere compressor

Het verschil met de eerdere machine is een grotere compressor die meer lucht geeft, waardoor de rijsnelheid duidelijk hoger ligt. Een rijsnelheid van 2,8 tot 3 kilometer per uur wordt voor deze machine als normaal en goed haalbaar beschouwd. Een ander verschil is dat deze nieuwe machine een gepulseerde luchtstroom (onderbroken met stootjes) geeft, waardoor er volgens de fabrikant relatief gemakkelijker blad verwijderd wordt.

In Nieuw-Zeeland is er dit seizoen al gewerkt met deze machine en in Duitsland zijn de eerste exemplaren verkocht. Hol verwacht komende maanden de eerste exemplaren in Nederland te leveren.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin