Doorgaan naar artikel

Concentratie door afleiding

Image premium

Er is een adequate vervanging voor de peptalk van de voorman.

Geen kweker zal ontkennen dat de hoofdmoot van de werkzaamheden in de glastuinbouw uit routinematig werk bestaat. Die hoofdmoot omvat de gewas- en oogstwerkzaamheden. De uitvoering daarvan gebeurt of door mensen die per uur worden betaald, voornamelijk ‘eigen’ personeel en uitzendkrachten, of door mensen die per producteenheid worden betaald, vooral ZZP-ers.

Degenen die per uur worden betaald verlangen naar de klok van 17.00 uur en de ZZP-ers verlangen naar de laatste stengel die nog getopt en gedraaid moet worden. De zelfstandige hoef je niet aan te sporen, de lokroep van de laatste plant doet dat.

Maar hoe zorg je ervoor dat de urenwerkers geconcentreerd blijven werken? In elke kas wordt die vraag gesteld. En in elke kas blijft men naar de beste oplossing zoeken. Meewerkende en niet-meewerkende voormannen worden aangesteld. Zij proberen, zo nodig met behulp van computeruitdraaien, de urenwerkers aan te zetten tot gelijkmatige en betere prestaties. “Ja”, hoor je vaak zeggen “als de voorman de mensen tijdens het werk aanspreekt, wordt de prestatiecurve gelijkmatiger en beter”  Vervolgens gaat de voorman, vanwege gebleken succes, de mensen nog vaker aanspreken en blijken de prestatie nog hoger uit te pakken.

Dus urenwerkers op hun prestaties aanspreken helpt? Ja en nee. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat veel mensen bij het uitvoeren van routinematige taken na verloop van tijd steeds minder weten waar ze mee bezig zijn. Daardoor nemen hun prestaties af. Afleiding in de vorm van korte onderbrekingen voorkomt dat. De peptalk van een voorman kan voor die broodnodige afleiding zorgen maar dat kan dus ook anders. Als er maar afleiding is. Probeer eens een groeps-sms, mitrailleurvuur door de luidsprekers of het kraaien van een baby. Trek  voor even de volledige aandacht van de urenwerker en daarna pakt hij met hernieuwde concentratie door.

De voorman kunt u dan ergens anders inzetten.

Delen

Image
Coen van Baren

businesscoach

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin