Doorgaan naar artikel

‘Commissie werkt aan hogere interventieprijs’

De Europese Commissie wil een beter vangnet voor crisessituaties in de groenten- en fruitafzet.

Volgens ingewijdenen betekent dat ondermeer een hogere interventieprijs en soepeler regels voor uitvoering van interventie of groen oogsten en niet oogsten. Dat heeft het kabinet van Europees commissaris Ciolos laten weten. “Er is veel politiek draagvlak voor een betere interventie na de crisis in de afzet van nectarines en perziken vorig jaar en de Ehec”, zegt een betrokkene van één van de lidstaten. De Nederlandse vertegenwoordiger van het Productschap Tuinbouw heeft dit ook gehoord, maar stelt dat nog geen officiële stukken zijn gepresenteerd. Tot dat moment wil het schap ook niet reageren.  

Het was verwacht dat Ciolos afgelopen dinsdag maatregelen bekend zou maken, maar de voorbereidingen zijn niet afgerond. Mogelijk de komende weken zal hij bekend maken de interventieprijs te verhogen met een paar cent. “Het gaat niet om een grote verhoging, zeker niet tot het niveau van de Ehec-uitkering. De commissie gaat hier geen grote bedragen voor uittrekken.”

Voor Nederlandse telers zou het verhogen van de interventieprijs geen direct gevolg hebben. In Nederland wordt alleen interventie toegestaan bij crises als Ehec. In dat geval kan het wel effect sorteren. In België wordt circa 1 procent van de groenten nog uit de reguliere markt genomen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin