Doorgaan naar artikel

‘Code rood’ appelbloesemkever, vrijstelling is er nog niet

Met een bijzonder warm februari zijn de eerste appelbloesemkevers gevangen in de appelpercelen. Biologische maar ook gangbare telers zijn gespannen of de vrijstelling voor Raptol dit jaar wel komt en of deze nog op tijd is.

Na een soms rampzalige teelt in 2023 toen het middel Raptol niet tijdelijk beschikbaar kwam, vrezen telers een herhaling als niet snel een tijdelijke vrijstelling komt. Raptol werd in 2022 wel toegekend tussen 15 februari en 15 april. De onzekerheid is groot bij telers. Al twee weken geleden zijn de eerste appelbloesemkevers uit de boom geklopt. Met vangnetten monitoren telers zo de populatie insecten. Dat appelbloesemkevers in de vangnetten zitten, betekent dat ze uit de winterrust zijn. Dat is door het uitzonderlijke warme weer vroeger dan normaal.

Aanpak eerste generatie appelbloesemkevers is cruciaal

Voor biologische fruittelers betekent dit code rood, zegt CAF-fruitteeltadviseur Ferdy Tolhoek. “Als je biologische fruitteler bent en je hebt vorig jaar een halve misoogst gehad door deze plaag, is dit code rood. Ze willen daarvoor nu een middel op de planken hebben. Je moet er over 14 dagen mee aan de slag kunnen gaan of eerder.”

De aanpak van de eerste generatie kevers is cruciaal, dat geldt ook voor gangbare telers die ook naar Raptol kijken. Zij hebben nog twee middelen tot hun beschikking, maar die zijn qua dosering vooral pas na mei inzetbaar.

Stap verder dan vorig jaar

Vorig jaar strandde de aanvraag van de tijdelijke vrijstelling Raptol in deze fase van de lopende aanvraagprocedure, stelt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). “We zijn nu al wel een stap verder dan vorig jaar. We zitten in de eindfase. De aanvraag ligt bij het ministerie voor de besluitvorming. Het voortraject is afgerond”, stelt NFO-secretaris Jaco van Bruchem. Dit betekent dat de NVWA en CTGB hun adviezen hebben ingediend bij het ministerie. Van Bruchem signaleert dat die adviezen in grote lijnen positief zijn, maar ook discussiepunten op kunnen leveren, bijvoorbeeld op gebied van toediening van het middel.

Gevoeligheid bijen

De NVWA bevestigt dat het ministerie aan zet is en kan haar advies niet verder toelichten. “De NVWA en Ctgb hebben hierover geadviseerd, maar er is nog geen besluit genomen”, meldt LNV. “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is hier ook bij betrokken. We hopen hier binnenkort meer duidelijkheid over te geven.”

Het middel Raptol is uitsluitend toegelaten als insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel voor een aantal professionele teelten in bloemisterij. Het middel is schadelijk voor bijen en hommels, waardoor het niet is toegestaan in gebruik als het gewas in bloei is of als bloeiend onkruid aanwezig is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin