Doorgaan naar artikel

‘Code oranje voor brede weersverzekering’

Afgelopen weekend was het weer eens flink raak. Door lokale, extreme hoosbuien gingen pasgezaaide en gepote gewassen verloren.

Het drama in het noorden drukt telers weer eens met de neus op 3 feiten:

  1. dat meteorologen steeds vaker onstuimig weer voorzien door klimaatsverandering;
  2. dat de overheid niet meer bijspringt bij weerscalamiteiten;
  3. dat je als boer grote financiële risico’s loopt.

Afgelopen weekend viel plaatselijk volgens weerstation KNMI tot wel 70 millimeter in Groningen en Drenthe. Individuele telers troffen soms tot wel 100 millimeter aan in hun regenmeter. Tegen dergelijke grote hoeveelheden hemelwater in korte tijd is geen grondsoort dan wel regulier afwatersysteem opgewassen. Dan sta je als teler machteloos.

Dure verzekering

De brede weersverzekering is de enige verzekering die dekking biedt voor overvloedige regen, hagel en droogte. Echter, veel telers vinden de verzekering in zijn huidige vorm niet aantrekkelijk. Zo sluiten vooral boeren in de ‘risicovollere’ gebieden de verzekering af. Daarbuiten is er nauwelijks interesse. Dat maakt de verzekering duur. Wat potentiële deelnemers ook afschrikt, is de onzekere subsidiebijdrage. De overheid stelt voor 2018 een pot van € 13 miljoen beschikbaar. Van dit bedrag worden de premies voor de brede weersverzekering tot maximaal 65% vergoed. Dus hoe meer deelnemers zich aanmelden, hoe lager de subsidie uitpakt.

Vangnet dringend nodig

De noodzaak dat er voor alle boeren een degelijk vangnet moet zijn voor schade door noodweer, wordt steeds urgenter. Dus moeten de grondleggers, waaronder overheid, verzekeraars en waterschappen, snel de manco’s in de weersverzekering aanpakken. En voor dit jaar de periode voor de subsidieaanvraag een paar weken verlengen. Dat kon tot 15 mei. Gezien het late voorjaar en de recente waterval in het noorden, zullen sommige telers wellicht alsnog hun oogst willen verzekeren.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Hekkert

hoofdredacteur Boerderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin