Doorgaan naar artikel

‘Coating dit jaar lang op dek boven paprika’

In week 37 gaat de Redufuse-coating pas van het dek af bij Marcel de Marcel de Koning in Nootdorp.

Met zo veel mooi weer was het geen enkel probleem om het er zo lang op te laten zitten, en bewees de coating op het dek zijn diensten. Nu is het nog even wachten op een buitje regen, om de coating eraf te kunnen spoelen. “Want je gaat geen duur osmosewater voor je tiksproeiers gebruiken.” De afgelopen periode is er wel meer neerslag gevallen, maar de meeste van die buien trokken langs het bassin van De Koning heen.

Gewas gekopt

In week 36 zijn de laatste koppen eruit gegaan. In week 41 of 42 wordt de teelt beëindigd. De productie gaat dan zo hard afnemen, dat hij het niet meer zinvol vindt om dan nog langer door te gaan, ondanks dat de prijsvorming nog gunstig kan zijn. Over die productie is de teler overigens erg te spreken. “We liggen vier kilo voor op vorig jaar. Ik denk 31 of 32 betaalde kilo’s te gaan halen. Dat is heel netjes. Van de laatste twaalf weken hebben we er maar drie gehad met een productie onder de kilo per vierkante meter. En we hebben zelfs ook wel weken met 1,8 of 1,9 kilo/m2 gehad.”

De vruchten zijn ook steeds van hele goede kwaliteit geweest. “Op een weekje na, toen ik wat vogels binnen heb gehad die vruchten aanpikten. Met dat warme weer ging dat toen heel snel rotten. Daar hebben we drie dagen lang last van gehad.”

Vlotte uitgroei

De grofheid zit nog rond een vruchtgewicht van 170 gram. Niet verkeerd, bij een plantbelasting die boven de 43 stuks/m2 zit. “Het groeit snel. Op 6 tot 6,5 week ben je aan het snijden. Dit ras (35-BR1405 RZ) zet makkelijk en groeit ook goed uit.”

Toename schermen

Er wordt een nachttemperatuur aangehouden van 18 graden Celsius. Overdag is dat 20,5 graden Celsius. “Eind van de week (week 37) wordt het wat kouder. Dan gaan we weer wat meer schermen.” Tot nu toe is het schermdoek nog heel weinig dicht geweest. “Je kunt wel gaan schermen, maar dan zou je er ook een goede pijp onder moeten zetten. Anders gaat het gewas rotten.”

Wkk-draaiuren bepalen CO2-gift

Met duur gas is de CO2-dosering afhankelijk van draaiuren die gunstig zijn voor de wkk. “Meestal draait die ’s morgens een paar uren. Op de middag is stroom te goedkoop. Pas van vijf of zes uur ’s middags totdat het donker wordt, als er warmte nodig is, gaat hij opnieuw aan. “Dat zijn ook de meer optimale momenten om CO2 te geven. We hebben ook het geluk dat er in de buitenlucht meer CO2 zit dan een paar jaar geleden.”

Mooie zomer past bij minder stoken

De mooie zomer heeft erg geholpen in een jaar dat energie zo duur is. “Als je een natte zomer zou hebben, en je zou dan niet stoken, dan denk ik dat het gewas de kas uitrot. Je zag dat al bij degenen die er in een jong teeltstadium te weinig gas ingestopt hebben. Daar zag je slechtere wortels.”

Stroomverkoop drukt warmteprijs

De gevolgen van de stookkosten vindt De Koning nog redelijk beperkt blijven voor zijn onbelichte teelt. “Als je het een beetje redelijk doet met de wkk, heb je de warmte gratis door de elektriciteit-verkoop. Het wordt pas een probleem als je de ketel erbij moet gaan gebruiken.”

Minder water geven

De watergift wordt in deze periode wat teruggeschroefd. “Ik vond dat we te veel gebruikten, met 36% tot 37% drain. We starten nu pas twee uur na zonop, en twee uur voor zononder stoppen we weer. En met de regen die hij opgeeft, gaan we straks nog weer een beetje droger telen.”

Fusarium viel mee

Bij de plaagbeheersing zijn rupsen geen probleem. Bij luis was er wel tijdelijk even een hoekje dat harder ging dan gewenst. Daar is toen nog een keer meegedruppeld.

De gevolgen van een eerdere aantasting van stengel-Fusarium zijn uiteindelijk meegevallen. Gunstige omstandigheid was dat het wat hoger in de plant optrad, en niet in de mik, zodat er niet ineens drie stengels tegelijk wegvielen. “We hebben het best veel nagelopen. Ook zijn we meer gaan zwavelen. Daardoor werd spint wel lastiger.” Door deze ervaring zou hij bij een vergelijkbare situatie voortaan liever een keer onderdoor spuiten als het tweede zetsel eraf is, zodat het beter indroogt.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin