Doorgaan naar artikel

CO2-leiding geraakt bij aanleg warmtenet Maasdijk

warmtenet Maasdijk premium

Aanleg van het warmtenetwerk in Maasdijk. - Foto: HVC Aardwarmte Maasdijk

Bij werkzaamheden aan het warmtenet Maasdijk is een CO2-leiding van OCAP geraakt, waardoor levering tijdelijk is stil gelegd.

In Maasdijk wordt gewerkt aan het grootste aardwarmteproject in Nederland, met 6 putten en een warmtenet naar 80 telers. Bij de aanleg va het warmtenet ontstond afgelopen vrijdag een probleem. Bij het slaan van een damwand op de locatie aan de Oranjepolderweg werd een CO2-leiding geraakt en ontstond de lekkage. Het betrof geen hoofdleiding.

10 bedrijven

De CO2-levering aan 10 telers werd stilgelegd om de lekkage te repareren. Voor 5 bedrijven kon levering via een andere leiding worden opgestart. OCAP laat weten dat de laatste 5 bedrijven mogelijk voor het weekend worden aangesloten als een stuk leiding is vervangen. Doorgaans staan leidingen goed op bodemkaarten aangegeven, stelt OCAP verder. Dat was ook in dit geval zo, volgens OCAP. Volgens een woordvoerder van HVC Aardwarmte Maasdijk is er bij de lekkage geen gevaar geweest voor de omgeving. De leiding werd een aantal meter onder de grond beschadigd, waardoor weinig CO2 ontsnapte. Toch werd om elk risico uit te bannen direct alarm geslagen.

Aansprakelijkheid

Aanvankelijk werd gezegd dat de CO2-leiding niet op tekeningen was aangegeven. Het heeft mogelijk ook implicaties voor de eventuele aansprakelijkheid. De woordvoerder van HVC Aardwarmte Maasdijk. “We overleggen met OCAP hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” De OCAP-leiding transporteert CO2 van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven naar onder andere de Westlandse kassen.

Twee doubletten geboord

In een nieuwsbrief meldt HVC Aardwarmte Maasdijk ook dat de boring weer op schema is. De vijfde put wordt nu geboord. Dat is onderdeel van het derde doublet van steeds twee putten. Eén aardwarmte-installatie kent namelijk een productieput voor water en een terugvoerput (injectie). Het tweede doublet lijkt bij een eerste schatting te voldoen aan verwachte reservoircapaciteit. De laatste boring (put) wordt complex door hoeken en bochten, meldt HVC.

Innovatief concept

Eind vorig jaar werd bekend dat HVC Aardwarmte Maasdijk een nieuwe financieringsvorm kent. ING, Rabobank, BNG Bank, Triodos Bank en verzekeraar A.S.R. staken ruim € 86 miljoen in HVC Aardwarmte Maasdijk. Dat is 75% van de totale projectkosten. De vijf partijen steken geld in de aardwarmteproductie, maar ook in de aparte aanleg van het warmtenetwerk. Het consortium met financiers is ontstaan om risico’s beter te spreiden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin