Doorgaan naar artikel

CO2-afvang tuinbouw HVC Alkmaar met geheim proces

Afvalverwerker HVC gaat in Alkmaar circa 4,8 procent van de benodigde CO2 voor de glastuinbouw produceren.

Dat blijkt uit de aangevraagde omgevingsvergunning in Alkmaar. Met de investering in een grote CO2-afvanginstallatie wordt HVC Alkmaar een belangrijke leverancier van CO2 aan de glastuinbouw. Het plan is om 125.000 ton in vloeibare vorm te gaan leveren aan tuinders in Zuid- en Nood-Holland. Nu staat in Alkmaar een proefinstallatie waarmee vanaf 2019 al circa 4.000 ton per jaar CO2 wordt afgevangen. Dat vloeit weer voort uit een Greendeal-afspraak met de overheid. Voor de nieuwe installatie is op meerdere vlakken overheidsondersteuning geboden.

Vervoer met vrachtwagen

De CO2 wordt na de bouw van de installatie in vrachtwagens vervoerd naar de tuinders. Uit onderzoek bleek dat vervoer met kleine schepen niet rendabel is. Ook is HVC betrokken bij onderzoek naar andere toepassingen van de CO2. De winning van CO2 maakt een besparing van 30 miljoen kuub gas mogelijk. Dat wordt uitgespaard nu de wkk niet aan hoeft voor CO2-productie.

Bij de vergunningsaanvraag zijn gegevens over technische onderdelen weggelakt. De werking van de CO2-installatie is daarmee niet openbaar gemaakt, omdat het concurrentiegevoelig is.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin