Doorgaan naar artikel

Clubrassen Inova niet geschikt voor cisgenese

Clubrassen van Inova Fruit zijn niet geschikt voor cisgenese (modificatie met soorteigen genen). Veredelingslijnen met de veelbesproken techniek gaan nu vooral via rassen die zich goed laten transformeren in weefselkweek.

Aanvankelijk was het de bedoeling de clubrassen als Rubens, Junami en Wellant door cisgenese verder schurftresistent te maken, maar onderzoeker Ton den Nijs van Wageningen UR liet vorige week in Bolzano op de Interpoma 2012 zien dat de veredelingsplannen draaien om Gala. Komend seizoen draait een eerste echte veldproef met Gala in Nederland. “Daar kijken we het eerst twee jaar aan en dan lijkt de techniek praktijkrijp.”

Den Nijs meldde in Bolzano een doorbraak binnen Nederland. De regering gaat op initiatief van de kamer in Europa actief lobbyen voor cisgenese. Door de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa is die techniek ondertussen even veilig beoordeeld als klassieke veredeling.

Den Nijs liet zien dat cisgenese de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in het verder versterken van de resistentie van appelrassen. De huidige resistente rassen hebben een enkelvoudige resistentie, geen absolute garantie voor schurftvrije teelt. ‘Veredelingspyramides’ worden gebruikt om van meerdere rassen genen in te brengen.

Overigens is het Nederlandse schurftresistente ras Natyra goed ontvangen in Italië. Den Nijs: “Het ras stond hier naast 25 andere schurftresistente rassen, maar sprong er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit, ook qua kwaliteit.” Komend jaar gaan tienduizenden bomen de grond in van dit ras bij biologische appeltelers. “Voorlopig is dit ras ingezet voor de biologische teelt.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin