Doorgaan naar artikel

Clubras appels gerooid; nieuwe pachter moet bio telen

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg verpacht een appelperceel alleen aan een biologische teler, tot woede van gangbare telers.

De zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg, met het fruitteelgebied Bodensee, verpacht bij voorkeur aan biologische telers. Zo wil de deelstaat aan toekomstige Europese doelstellingen voor biologisch voldoen. In 2030 moet het areaal landbouwgrond 30 tot 40% bedragen. Nu is dat 14% in Baden-Württemberg.

Clubras gerooid

De toewijzing van het perceel van de deelstaat aan een biologische teler wekt woede bij de gangbare telers in het directe gebied. De nieuwe pachter is een bedrijf dat 70 kilometer afstand gevestigd is van het perceel. Dat bedrijf rooide eerst de bomen omdat het clubras niet voor biologische teelt bestemd was. Dat meldt het Duitse mediabureau Top Agrar. Het verantwoordelijke ministerie van financiën van de deelstaat bevestigt het verhaal aan Top Agrar.

Aanvullende eisen biodiversiteit

Dat ministerie erkent dat biologische telers de voorkeur hebben bij nieuwe contracten. Als grond aan gangbare bedrijven wordt verpacht gelden aanvullende eisen voor grondgebruik en biodiversiteit. Deze zijn sinds begin dit jaar van kracht. Het is niet duidelijk of gangbare bedrijven sinds de invoering van deze eisen nog grond kregen toegewezen in de deelstaat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin