Doorgaan naar artikel

‘Claim na valse melding salmonella tomaten’

Image

Amerikaanse tomatentelers willen een forse schadevergoeding van de Amerikaanse overheid na valse meldingen van salmonella in tomaten in 2008, een zaak met parallellen met de Ehec-crisis in 2011 in Europa.

 

Volgens vakblad The Packer heeft een groep Amerikaanse telers een claim van 40 miljoen dollar ingediend. De salmonella-uitbraak bleek later in Mexicaanse paprika voor te komen.

De telers uit in totaal zeven staten willen een vergoeding voor alle Amerikaanse telers die schade hebben geleden door de waarschuwing van de Amerikaanse voedselautoriteit FDA. Die dienst waarschuwde om hangende het onderzoek geen tomaten te eten uit verschillende regio’s.

De zaak heeft parallellen met de Ehec-crisis toen ten onrechte komkommer werd genoemd als risicoproduct. Ook in de Verenigde Staten belden klanten zoals supermarkten en groothandelaren hun orders af en konden tomatentelers hun product alleen nog tegen absolute bodemprijzen afzetten. De totale schade in Florida werd destijds geschat op 600 miljoen dollar. De rechtszaak is de jongste in een ingewikkelde aansprakelijkheidstraject.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin