ChristenUnie wil meer boerenverstand in de Kamer

10-03-2017 | Laatste update op 15-09 | |
Carla Dik-Faber, ChristenUnie - Foto: Herbert Wiggerman
Carla Dik-Faber, ChristenUnie - Foto: Herbert Wiggerman

Wie willen er in de Tweede Kamer? Nieuwkomers en oudgedienden van verschillende partijen vertellen in de aanloop naar de verkiezingen (15 maart) wat ze willen. Vandaag Carla Dik-Faber, nummer 4 op de lijst van ChristenUnie.

Er moet meer boerenverstand in de Tweede Kamer komen. Dat vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. “Er is veel onwetendheid in de samenleving over de landbouw, dat geldt ook voor de Tweede Kamer. Hierdoor worden discussies op emotie gevoerd in plaats van op feiten. Kijk naar de discussie rondom kalf bij koe, of de verplichting van weidegang.” Dik-Faber is erg enthousiast over Boerburgertweet, waarin boeren aan burgers uitleg geven over hun bedrijven.

Onwetendheid

De landbouwwoordvoerder van de ChristenUnie vindt dat voedsel een herwaardering moet krijgen. “De beschikbaarheid van voedsel is niet vanzelfsprekend. De burger vergeet dat boeren en tuinders hier iedere dag hard voor werken. De maatschappelijke discussie heeft behoefte aan meer feiten. Rond termen als bio-industrie en megastallen zit een zweem van negativiteit, terwijl mensen eigenlijk niet weten waar ze het over hebben. Dat komt door onwetendheid, terwijl we in Nederland de meest dier- en milieuvriendelijke landbouw ter wereld hebben.”

Carla Dik-Faber, nummer 4 op de lijst van ChristenUnie. - Foto: Herbert Wiggerman

Carla Dik-Faber, nummer 4 op de lijst van ChristenUnie. – Foto: Herbert Wiggerman

Minister met gezag

Dik-Faber speelde afgelopen kabinetsperiode een sleutelrol in het landbouwdossier. “Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het structureel oneens op het landbouwdossier. We zijn vaak de beslissende stem geweest om tot een meerderheid te komen, dat vraagt een grote verantwoordelijkheid”, zegt Dik-Faber. “Met een bewindspersoon die zegt dat hij er niet zit voor de boeren en ook zo handelt, vraag ik me wel af; waarom zit je er dan? Kijk naar het fosfaatrechtenstelsel. Het heeft lang geduurd voordat er duidelijkheid kwam. Dat komt ook door kissebissende coalitiepartijen, maar Van Dam had harder moeten optreden. Er moet weer een minister komen die met gezag de ambassadeur voor de landbouw is.”

Speelbal van politiek

Voor de toekomst wil ChristenUnie een landbouwbeleid dat voldoet aan de Europese regels. “Als er extra stappen worden gezet op gebied van milieu of dierenwelzijn, moet hier een verdienmodel achter zitten, anders worden de Nederlandse boeren weggeconcurreerd.”

Dik-Faber zou graag zien dat alle sectoren met een toekomstplan komen, net zoals de varkenssector. “De melkveehouderij is nu heel verdeeld, het zou mooi zijn als er eensgezindheid komt over waar ze willen staan in 2030. Wil je als sector geen speelbal worden van de politiek, dan kun je het beste zelf met een goed plan komen. Het bedrijfsleven heeft gevraagd om de klimaatwet met heldere doelen op de lange termijn. Dat geeft het bedrijfsleven investeringszekerheid.”

‘De VVD-minister op Economische Zaken heeft alleen oog voor de consumentenprijs en niet voor de positie van de ondernemers’

Een beter verdienmodel voor de boer staat hoog op het wensenlijstje van de ChristenUnie. “Nu is de boer prijsnemer. Ik vindt dat de Autoriteit Consument en Markt meer oog moet hebben voor kwaliteit van producten voor de consument. Kijk naar het initiatief ‘De kip van morgen’, dat door ACM werd afgeschoten. De sector zet een stap vooruit en het is een mooi product, maar de VVD-minister op Economische Zaken heeft alleen oog voor de consumentenprijs en niet voor de positie van de ondernemers.

Oplossing in handen

Op de vraag hoe het komt dat ChristenUnie als partij met een duurzaam profiel een vrij rechtse landbouwopvatting heeft, zegt Dik-Faber: “Wij zijn niet voor één gat te vangen. We staan pal voor de boeren. Maar we lopen tegelijkertijd niet weg voor het oplossen van de klimaatproblemen. Onze boeren en tuinders zijn wereldwijd koploper en hebben de oplossing in handen. Ik wil het klimaatprobleem oplossen mét de boeren.”

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever
Meer over


Beheer