Doorgaan naar artikel

ChristenUnie stelt vragen over uitvoering toezicht Skal

ChristenUnie stelt vragen over uitvoering toezicht Skal

ChristenUnie stelt vragen over uitvoering toezicht Skal

ChristenUnie stelt vragen bij de nauwe relatie tussen de stichting Skal en het bedrijf Control Union, dat inspecties en certificeringen uitvoert.

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber wil van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) weten of het klopt dat veel van de controles door Skal gebeuren door inspecteurs van ingehuurde bedrijven en ze wil weten hoe deze bedrijven door Skal worden uitbetaald en welk bedrag daarmee gemoeid is.

In 2014 werd in een vervolgonderzoek op het rapport De Leeuw over de herpositionering van het aantal zelfstandige bestuursorganen in Nederland gesteld dat ongeveer twee derde van de inspecties door Skal wordt uitbesteed aan Control Union. In 2013 werden 3348 van de 4909 inspecties (68%) uitbesteed, blijkt uit een inspectierapport van Food and Veterinary Office van de Europese Commissie uit 2015.

Maatregelen Skal tegen Control Union

In dat inspectierapport wordt opgemerkt dat de dienstverlener (Control Union) tegen de interne regels in vaker dan drie keer achtereen door dezelfde inspecteur controles bij bedrijven liet uitvoeren. Skal heeft daar ‘passende corrigerende maatregelen opgelegd’.

‘Skal moet met meer certificeringsbedrijven in zee’

Dik-Faber wil weten of andere certificeringsbedrijven ook de mogelijkheid hebben om inspecties namens Skal uit te voeren. Zij wil dat het ministerie met Skal in overleg gaat om met meer certificeringsbedrijven in zee te gaan.

Beheer
WP Admin