Doorgaan naar artikel

Chiquita gaat toch voor Fyffes

Image

De Amerikaanse bananengigant Chiquita wijst de toenaderingspogingen van Braziliaanse kant af en gaat toch voor een fusie met de Ierse collega’s van Fyffes.

Chiquita en Fyffes zijn al maanden bezig om hun fusieplannen rond te krijgen maar die dreigden vorige week opeens gedwarsboomd te worden door een plotseling tegenbod van het Braziliaanse fruitbedrijf Cutrale in samenwerking met investeringsbank Safra. Zij waren bereid 611 miljoen dollar ofwel zo’n 450 miljoen euro neer te tellen voor Chiquita, meer dan de aandeelhouders zouden ontvangen door de ‘omgekeerde’ overname door Fyffes. Maar Chiquita reageerde al snel met de mededeling dat het Braziliaanse bod ‘inadequaat’ was. De Amerikanen zijn niet bereid met Cutrale en Safra te praten en al helemaal niet om de boeken ter inzage te geven en houden onverminderd vast aan de fusie met Fyffes.

Door dat samengaan ontstaat straks, als het inderdaad doorgaat, het grootste bananenbedrijf ter wereld met een gezamenlijke omzet van 3,5 miljard euro. De fusie levert nog wel veel kritiek op in de VS zelf omdat Chiquita in feite op wil gaan in Fyffes en daardoor van de veel lagere belastingtarieven in Ierland kan profiteren. Of Cutrale en Safra nu een vijandelijk bod op Chiquita gaan uitbrengen is op dit moment nog niet bekend.

Bekijk meer

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin