Doorgaan naar artikel

Chinesekoolras Kiseki haalt Yuki in

Het ras Yuki gaf in een rassenproef met Chinese kool de hoogste productie. Ras Kiseki werd echter aangemerkt als het standaardras: met een iets lagere productie, maar met een betere uniformiteit en meer oogstgemak.

In een planting op 9 juni 2017 werden 9 rassen getoetst op het proefcentrum voor de groenteteelt in Sint Katelijne Waver. Die werden afgedekt met insectengaas om de koolvlieg buiten te houden. De stuksgewichten liepen volgens het proefverslag in Proeftuinnieuws uiteen van bijna 1.400 gram (Yuki) tot tussen 1.050 en 1.100 gram.

Resultaten per ras

Yuki (Sakata) haalde het hoge stuksgewicht door de redelijke omvangrijkheid van het gewas en de goede vulling. De kool is inwendig wit en bleek in het verleden gevoelig voor natrot, aldus onderzoeker Luc de Rooster van het proefstation.

Kiseki (Sakata) haalde een stuksgewicht van iets meer dan 1.300 gram, is lang met een goede sluiting, maar iets minder gevuld en inwendig met een mooie gele kleur.

Emiko (Bejo): tussen 1.250 en 1.300 gram, tamelijk lang, smal, redelijk goed gevuld. Uitwendig bleek, inwendig zeer wit.

CBC 17-1 (Uniseeds): tussen 1.250 en 1.300 gram, heterogeen, minder hoog oogstpercentage door te kleine kroppen.

Suzuko (Bejo): iets meer dan 1.200 gram, uniform, omvangrijk, vrij lang, minder goed gevuld. Zeer goed oogstpercentage.

CBC 17-3 (Uniseeds): iets minder dan 1.200 gram, redelijk uniform, vrij omvangrijk, mindere vulling.

Natsuki (Bejo): tussen 1.050 en 1.100 gram. Zeer uniform, kleinere kool, maar zeer goed gevuld. Mooi gesloten, mooie kleur. Vlot oogstbaar.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin