Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘Vorst is in een actief gewas bijna nooit problematisch’

Volgend jaar teelt Erik Tilborghs in Rijsbergen nog gewoon Chinese kool: niet meer en niet minder dan dit jaar, maar als het even kan wel voor betere prijzen. Want daar werd hij dit seizoen tot op heden niet echt vrolijk van. “De kwaliteit is redelijk, de prijs is slecht. Een enkele moment is de stuksprijs boven de 20 cent uitgekomen, de meeste tijd was de verdienste lager.” Een afdoende verklaring is eigenlijk niet goed te bedenken. Het is gemiddeld genomen weliswaar geen moeilijk teeltjaar geweest – en de laatste maanden al helemaal niet – en bovendien is het areaal niet echt groot.

Geen bewaring
De laatste zes jaar teelt hij van vroeg tot laat het ras Oriënt Surprise, vanwege de goede productie- op het laatste aangevuld met het Bejoras Emico. Beide blijft hij oogsten tot half december. “Chinese kool bewaren is er niet bij, dat is lastig te combineren met prei in de winter.”

Verrast door knolvoet
Een punt van aandacht dit jaar was knolvoet, op een huurperceel. “Dat verraste echt, want het was voor het eerst dat op dat perceel kool stond en bovendien kwam het in de tweede teeltronde naar voren. Achteraf is de infectie wel te verklaren, want de condities waren bij het begin van die tweede teeltronde niet al te best. “De planten worden wekelijks afgeleverd, dus op een gegeven moment besluit je toch aan de gang te gaan met uitplanten. De problemen beginnen aan de perceelseinden, van daaruit trekt de schimmel het veld in.”

Condities uit het boekje
Lege percelen worden gefreesd en gecultivaterd, en blijven de rest van de winter zo liggen. “De grondbewerking kun je nu prima doen, de weerscondities zijn daarvoor ‘uit het boekje’. We telen ook aardbeien die grond ligt ook al klaar voor de eerste plantingen in april.”
De eerste nachtvorst speelt Chinese kool geen parten. “Een paar graden onder nul kan het gewas wel hebben, zeker in oktober en november. Het gewas is dan nog actief genoeg. Heb je daarentegen in december 2 graden nachtvorst, dan is het vaak definitief einde oefening.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin