Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘Het is pof, maar goed bij te houden’

Op 20 maart startte voor Theo Rooyakkers in Helden het nieuwe Chinese koolseizoen met het planten van het ras Manoko, deels onder een dubbele en deels onder een enkele laag vliesdoek. “Dat doek hebben we er op dinsdag voor Pasen afgehaald. Het dubbel doek ook in een keer helemaal. We hebben daarna wel meteen beregend, maar door het warme weer was de overgang voor het gewas toch wel groot. Je zag op een gegeven moment wat bladrandjes ontstaan, maar uiteindelijk zijn ze daar goed doorheen gegroeid.”

Beregenen bij te houden
Het gewas staat desondanks wat onregelmatig, maar dat heeft te maken met de haspel die een tijdje op een plek van het perceel al sproeiende is blijven stil staan. Daardoor kwam er plaatselijk meer water kwam dan de bedoeling was. “We hebben daar extra bijbemest om het weer enigszins gelijk te trekken.” Uit de stikstofmetingen bleken verder tussen stukken van het perceel redelijke verschillen te zitten die Rooyakkers alleen kan verklaren vanuit verschil in vochttoestand van de grond.
Qua beregenen is het goed bij te houden. “Het is wel nodig, want het perceel dat we plantklaar hadden liggen, was echt pof. Dat hebben we voor het planten dan ook eerst nog maar beregend. Maar de oppervlakte die we moeten beregenen is nu nog goed te overzien.”

Vroeg seizoen
Naar verwachting zal de eerste oogst zeker vroeger zijn dan vorig jaar. “Een collega heeft een week eerder geplant en die verwacht de eerste of tweede week van mei de eerste oogst. Ook in de ijsbergsla beginnen ze volgende week vanonder vliesdoek. En als ik naar onze asperge kijk, dan hebben we op dit moment echt veel meer kilo’s weg dan vorig jaar rond deze tijd.”

Geen goed bewaarseizoen
Over het eindresultaat van het afgelopen bewaarseizoen is Rooyakkers niet zo te spreken. “De prijzen waren goed en we hebben vrijwel alles wat geplant was in de bewaring gezet en ook nog praktisch niets weg hoeven gooien. Alleen zijn door de matige groei in de herfst de kilo’s flink tegengevallen en daar moet je het toch van hebben. Nee, 2010 was echt veel beter.” De laatste bewaarkool werd twee weken voor Pasen geleverd.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin