Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘De helft van de omzet van vorig jaar’

“Het gaat wel…” Erik Tilborghs in Rijsbergen klinkt niet bijster enthousiast. “Nee, het is gewoon een slecht seizoen voor Chinese kool. Op dit moment is de prijs minder dan 20 cent per kilo en over het hele seizoen bekeken halen we de helft van de omzet van vorig jaar.”

Uitval door knolvoet
Daar komt nog bij dat Tilborghs in zijn herfstplanting 15 tot 20 procent uitval opliep door knolvoet. “We hebben dat perceel dit jaar voor het eerst gepacht en er heeft altijd maïs of een ander akkerbouwgewas gestaan. En twee teelten achter elkaar in hetzelfde seizoen levert normaal gesproken ook geen problemen op, maar deze keer dus wel. Het zijn vooral de kopeinden en plekken waar de structuur wat minder is, waar planten wegvallen.”

Orient Surprise sterkt tegen natrand
Tilborghs teelt jaarrond Orient Surprise en dat ras werd voor de herfstteelt tegen schimmels om de 14 dagen behandeld met Amistar Top en wekelijks tegen insecten met Spruzit of het tijdelijk toegelaten middel Vertimec. De kwaliteit van de kolen is goed. “Orient Surprise is sterk tegen natrand, mede daarom teel ik dit ras ook. En op zandgrond voldoet het ras uitstekend.” De kolen halen een gewicht van rond de kilo. “Daar telen we op en dat lukt ook onder de huidige omstandigheden. Als je naar zwaardere kolen gaat, ontstaan er kwaliteitsproblemen en vallen er ook kolen om.”

Grond constant plakkerig
De onkruidbestrijding door te schoffelen ging Tilborghs ook dit jaar goed af. “Hoe moet ik dat zeggen; het is bij ons niet extreem nat geweest, maar de grond was wel constant plakkerig. Toch was het droog genoeg voor een goed effect van het schoffelen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin