Groenten & Fruit Actueel
||

Chemievrij telen lijkt naast EKO kansrijk; SMK kijkt ernaar

In de sierteelt is een teeltschema in opkomst dat zich richt op ‘op weg naar chemievrij’.
Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

In de sierteelt is een teeltschema in opkomst dat zich richt op ‘op weg naar chemievrij’. Er lijkt een vraag bij consumenten naar deze producten. Stichting Milieukeur wil snel nadenken over kansen voor groente- en fruittelers in of naast On the Way to PlanetProof.

Met teeltschema GreenerGrown heeft MPS in sierteelt een teeltschema ontwikkeld dat inzichtelijk kan maken dat kwekers niet of een minimum aan chemische middelen gebruiken. Er lijkt een duidelijke vraag naar deze teeltwijze, ingegeven door discussie over toepassing van middelen en de veronderstelde effecten voor omwonenden. Die maatschappelijke discussie is er nu eenmaal. Het is alleen de vraag hoe de groente- en fruitsector erop inspeelt, bleek op de hoorzitting voor het nieuwe teelschema voor 2026, met daarin nieuwe en zwaardere teelteisen, zoals meer strafpunten voor gebruik van middelen ‘die in aanmerking komen om te worden vervangen’.

Het zou binnen de huidige structuren kunnen van het systeem

Stichting Milieukeur heeft al naar deze mogelijkheid gekeken, zei Jaap Bij de Vaate, projectleider bij die organisatie. “Het zou binnen de huidige structuren kunnen van het systeem. Als op het rapport van de audit duidelijk wordt welke keuzemaatregelen zijn genomen en wat het middelengebruik is. Als dat richting nu gaat, zou je dat op die manier naar de markt kunnen brengen.” Het zou een tussenstap tussen biologisch en On the Way to PlanetProof kunnen betekenen, omdat er geen eisen zijn voor biologisch uitgangsmateriaal of meststoffen

Onder andere naam

Hier ontstond tijdens de hoorzitting dan weer discussie over omdat chemievrij voor fruitteelt veel lastiger is dan voor sommige groenteteelten. Het is belangrijk om goed te communiceren wat de teelteisen precies zijn om niet de interpretatie te wekken dat On the Way to PlanetProof helemaal over chemievrij gaat. Geef zo’n label dan een compleet nieuwe naam, was de suggestie uit de fruitteelt hoek. Dirk de Lugt, voorzitter van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur, vond dat een goede suggestie. “We pakken het vanuit hier op. Het is duidelijk dat er druk zit op de ketel.” Daarmee doelde hij op de tendens en vraag in de markt en op de stappen die MPS in sierteelt al zet.

GreenerGrown

Tussen MPS en SMK zijn al gesprekken gevoerd over deelname aan GreenerGrown. SMK liet eerder weten voor sierteelt goede kansen te zien met zo’n teeltschema. MPS zou open staan voor deelname van andere teeltcertificaten. Of dat ook het plan is van SMK voor groenten en fruit werd niet duidelijk tijdens de hoorzitting.    

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers