Doorgaan naar artikel

Check je ontsmetter

ontsmetter water

Foto: Roel Dijkstra

Water is altijd al belangrijk geweest voor alle teeltbedrijven in de glasgroentesector.

Hoe beter het uitgangswater is, hoe minder problemen er in de teelt zullen ontstaan. Toch zien we dat het onderwerp water een ondergeschoven kindje is. Iets dat lang voor vanzelfsprekend werd genomen. Maar hier lijkt een kentering in te komen.

De regelgeving wordt al jaren aangescherpt en er wordt behoorlijk gecontroleerd. Gewasbeschermingsmiddelen moeten in het water tot een minimum worden beperkt en de beperkingen voor meststoffen (zullen) gaan volgen.

Er zijn vele soorten, maten en technieken om water te ontsmetten, maar niet elke ontsmetter functioneert naar behoren

Eén van de belangrijke zaken die hier een rol in spelen is de ontsmetter. Er zijn vele soorten, maten en technieken om water te ontsmetten, maar niet elke ontsmetter functioneert naar behoren. Test dus meermaals per jaar en beperk zo eventuele problemen. Blijkt de ontsmetter onvoldoende, dan moet deze zo snel mogelijk aangepakt worden. Verschillende (nitrificerende) bacteriën, crazy roots, virussen en schimmels liggen op de loer om verspreid te worden door de kas via het watersysteem met potentieel gigantische gevolgen. Al het water vindt zijn weg immers via dit ene systeem terug de kas in.

Meer over water gesproken

In het dagelijkse advieswerk merken we dat er meer en meer over water wordt gesproken. Zo komen regelmatiger de wortelkwaliteit, het wortelmilieu, bemestingsaanpassingen/limieten en water an sich aan bod.

Dat geeft vertrouwen dat we samen ernaar streven en erin kunnen slagen om het gebruik van water zo toekomstbestendig mogelijk in te vullen.

Bekijk meer

Delen

Image
Rens Smith

adviseur glasgroenten Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin