Doorgaan naar artikel

ChatGPT kans noch bedreiging

Heeft u het al een keer geprobeerd? Ik bedoel ChatGPT. Ik heb het zelf een aantal keren getest. Het taalgebruik is stukken beter dan dat van Google translate en ChatGPT geeft soms echt slim overkomende antwoorden op vragen die je stelt. Maar soms komt hij (of is het een zij?) ook heel dom over. Wat dat betreft heeft ChatGPT best menselijke trekjes.

De chatbot van het bedrijf OpenAI is nu bijna een half jaar online en heeft al 1,6 miljard gebruikers, terwijl het in onder meer China en Rusland niet eens toegankelijk is. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Maar ik denk niet dat ChatGPT de tuinbouw indrukwekkend zal veranderen. Er zijn al diverse bedrijven die kunstmatige intelligentie gebruiken om software te maken waarmee managementbeslissingen op tuinbouwbedrijven ondersteund kunnen worden. Op den duur kan hierdoor zelfs grotendeels autonoom geteeld worden. Maar dat is niet wat ChatGPT kan.

Het nadeel is dat een chatbot steeds dezelfde informatie blijft rondpompen

Overnemen en helpen

Het werk dat ChatGPT kan doen, is bijvoorbeeld het schrijven van teksten, het verzinnen van reclameleuzen, het maken van foto’s en plaatjes, het maken van (eenvoudige) analyses, het beantwoorden van vragen van klanten enzovoort. Dat is niet de corebusiness van de meeste tuinbouwbedrijven. Het onderzoeks- en advieswerk dat ik zelf doe of het werk dat de redacteuren van Groenten & Fruit doen, is wel iets dat een chatbot op termijn zou kunnen overnemen of waarbij ChatGPT kan helpen. Als je ChatGPT bijvoorbeeld vraagt wat de belangrijkste kansen en bedreigingen voor de Nederlandse tuinbouwsector zijn, komt deze met een mooi rijtje antwoorden.

Zelfde informatie

Het nadeel is wel dat een chatbot steeds dezelfde informatie blijft rondpompen. ChatGPT haalt alle kennis van het internet. Terwijl ik als ChatCvR bijvoorbeeld ook kennis haal uit gesprekken met bedrijven en uit aangekochte data die niet (gratis) op internet te vinden zijn. Onjuiste kennis wordt door chatbots opgepikt en herhaald. Er wordt dus geen nieuwe kennis toegevoegd en foute informatie wordt niet gefilterd.

Weinig kansen en bedreigingen voor de tuinbouw

Voor de tuinbouwsector zie ik voorlopig dus weinig kansen en bedreigingen van chatbots als ChatGPT. Chatbots gaan wel impact hebben op dienstverleners rondom de tuinbouw, zoals reclamebureaus, adviseurs, vakbladen en onderzoekers. Het zou me zelfs niet verbazen dat we dit type werk eerder geautomatiseerd hebben dan handmatig werk als het plukken van kersen. Dus wie weet ben ik over een paar jaar in een kas of boomgaard aan het werk, terwijl ChatGPT een column schrijft.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin