Doorgaan naar artikel

Cerescon vraagt surseance van betaling aan

Cerescon, producent van de eerste selectieve asperge-oogstmachine, heeft surseance van betaling aangevraagd. Het bedrijf hoopt op zeer korte termijn alsnog nieuwe investeerders te vinden om een faillissement te voorkomen.

Vorig jaar produceerde Cerescon de 0-serie van de Sparter en deden 3 Nederlandse aspergebedrijven onder praktijkomstandigheden een seizoen lang ervaring op met de selectieve asperge-oogstmachine. Dat leverde aanknopingspunten op om de oogstmachine definitief praktijkrijp te maken.

“Door een samenloop van omstandigheden is het momenteel erg moeilijk die stap te maken, onder andere gezien het huidige ondernemersklimaat, dat zorgt voor stijgende kosten en langere levertijden. Verder is het niet gelukt de benodigde financiële middelen veilig te stellen voor de volgende fase”, licht directeur Denick Murraij toe.

Nieuwe investeerders

Cerescon is samen met de bewindsvoerder op zoek naar de mogelijkheden om de activiteiten van het bedrijf voort te zetten. “Uiteraard hebben we al diverse potentiële investeerders benaderd, maar wellicht zijn er nog die wij over het hoofd hebben gezien”, aldus Murraij.

Ontwikkeling continueren

Bij de 3 Nederlandse aspergebedrijven staan de Sparters inmiddels stil, net zoals de 2 demonstratiemachines. “Dat gaat ons aan het hart. Die Nederlandse telers hebben immers hun nek uitgestoken om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het personeelsprobleem waar de aspergesector nou eenmaal mee kampt. Dat probleem blijft en vraagt om een structurele oplossing. We hopen voor onze klanten en voor de sector dat we een oplossing kunnen vinden om de ontwikkeling van de Sparter te continueren. Of dat lukt en in welke vorm, dat is momenteel de grote vraag.”

Praktijkrijp maken

Cerescon heeft 13 personen in dienst die momenteel hun werkzaamheden voortzetten. Ook voor hen is het afwachten wat de toekomst brengen gaat. Zij werken onder andere nog aan het verbeteren van de Sparter om de machine helemaal praktijkrijp te maken.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin