Cerescon start seriebouw van tien Sparters

06-07-2020 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Cerescon gaat voor aspergeseizoen 2021 tien Sparters bouwen. De robot voor asperge is zelfrijdend, 1-rijig en oogst autonoom en volautomatisch.

Op 3 juli demonstreerde Cerescon de laatste versie van de 1-rijige Sparter. Van deze praktijkrijpe versie van de autonome, volautomatische oogstrobot voor witte asperge gaat het bedrijf er dit jaar tien in serie bouwen. Drie daarvan gaan in 2021 in bedrijf bij aspergetelers in Noord-Duitsland.

Introductieaanbod

Wie er in 2020 vroeg bij is, kan nog gebruik maken van een introductieaanbod dat voor een beperkt aantal machines gaat gelden. De volgende uit de eerste serie vragen een investering van € 350.000 (exclusief btw). Leasen is een andere optie, daarbij liggen de kosten tussen € 4.000 en € 6.000 per maand. Bij getoonde interesse maakt Cerescon een bedrijfseconomische vergelijking tussen oogstmethode, arbeidsbehoefte een oogstprestatie in de bestaande situatie van het bedrijf en de aanpak met de oogstrobot.

Finetunen

Cerescon verwacht in de komende vijf jaar weinig meer aan de machine te zullen veranderen, omdat de oogstrobot nu ‘staat’. Hooguit dat op een paar punten nog verdere verbeteringen volgen, maar dan gaat het echt om finetunen.

In de komende editie 15 van Groenten&Fruit volgt een uitgebreide beschrijving van de eindversie van deze oogstrobot waarvan de ontwikkeling in 2014 van start ging.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer