Cerescon scoort € 1,5 miljoen Europese subsidie

03-05-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Foto's: Stan Verstegen
Foto's: Stan Verstegen

Cerescon, de ontwikkelaar van de eerste selectieve aspergeoogstmachine genaamd Sparter, heeft de afgelopen week een Europees subsidiecontract ondertekend. Cerescon gebruikt de subsidie van € 1,5 miljoen voor de verdere marktintroductie van de Sparter. Het project start in juli 2018 en omvat een periode van 2 jaar.

De Europese subsidie uit het programma Horizon 2020 is bedoeld om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten te ondersteunen. Cerescon gebruikt de verkregen subsidie om de Sparter in verschillende landen met verschillende grondsoorten en aspergerassen te testen en te demonstreren om zo de verdere marktintroductie gestalte te geven.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Onderzoek en demo’s

De eerste Sparter is vanaf dit aspergeseizoen inmiddels operationeel bij een aspergeteler in Frankrijk. Op dit moment wordt een tweede 1-rijige Sparter ingezet voor een 3-jarig applicatieonderzoek in samenwerking met LimGroup en Wageningen Universiteit. Daarbij gaat het om de vergelijking tussen handoogst en oogsten met de Sparter. Daarnaast bouwt Cerescon een 3-rijige Sparter, die de tweede helft van het aspergeseizoen demonstraties geeft aan diverse geïnteresseerde telers uit binnen- en buitenland.

Horizon 2020

Horizon 2020 is een Europees subsidieprogramma dat loopt van 2014 tot 2020. Met een totaalbudget van bijna € 80 miljard stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie. Alleen hoogwaardig innovatieve projecten met zowel technisch als maatschappelijk belang komen in aanmerking.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer